Суспільство (відео)

«Фейкове» тепло: як журналісти у Чернігові пункти обігріву шукали (Відео)

Ще до Різдва відділ із питань надзвичайних ситуацій Чернігівської міськради визначив список місць у Чернігові, де можна зігрітися в люті морози.

11 офіційних пунктів обігріву – п’ять у підрозділах ДСНС, чотири – в міських лікарнях, а також станція швидкої допомоги і Центр соціальної адаптації бездомних та безпритульних. Точні адреси пунктів обігріву є на сайті Чернігівської міської ради.

 — Як відпрацювали пункти обігріву в холодні різдвяні вихідні та скільки чаю випили чернігівці, які змерзли на вулиці в люті морози. Вибірково ми заїхали до кілька пунктів обігріву Чернігова і побачили, що теплі місця ви можете знайти лише на сайті міської ради, — Яна Титенок, журналіст.

Стаціонарний пункт обігріву по вул. Жабинського – тут розташований підрозділ Державної служби з надзвичайних ситуацій. На приміщенні жодної позначки про те, що тут у великі морози можна попити гарячого чаю з печивом.

— Якщо до нас люди приходитимуть, без питань, запустимо. Люди можуть погрітися, але команди нам не було, щоб ми вішали табличку, що це пункт обігріву, — Олександр Кухоть, рятувальник.

За останні кілька діб до МНСників, які працюють у цьому підрозділі, з проханням зігрітися звернувся лише один чоловік, розповідає нам Олександр Кухоть. Змерзлого напоїли чаєм і відпустили. А от нашу знімальну групі у «серце» пункту обігріву, тобто до приміщення, не пустили.

Ми — звичайні люди, ми з оператором замерзли. На сайті міської ради ми прочитали, що у вас тут є пункт обігріву. – Телебачення ми не маємо права пускати. Можу тільки сюди винести, — Яна і Олександр.

Ще один стаціонарний пункт обігріву, анонсований міською радою, в третій міській лікарні. Тут теж жодної позначки про те, у якому з кабінетів можна зігрітися гарячим чаєм та й взагалі, чи є тут пункт обігріву. Питаємо охоронця, він знизує плечима.

— Може, воно колись і буде, проте я такого не чув. То що, у вас немає пункту обігріву? Ну, я не знаю, нам звозить швидка допомога хворих, уже таких, шо помирати, їм не до чаю, — Анатолій, охоронець.

А от у приймальному відділенні цієї лікарні кажуть, пункт обігріву у них працює завжди. Кому треба – ті про це знають. Здебільшого сюди приходять грітися люди напідпитку. За вихідні один такий уже був.

— Чашки, миски у нас є. Можемо суп взяти в відділенні, погодувати. Туалет є, — Анастасія, чергова медична сестра.

Для звичайних перехожих, які ненароком змерзнуть у люті морози, обіцяють повісити оголошення на дверях. А ще напоїти чаєм із варенням і навіть пригостити салом. Усі щедроти, до речі, за власний рахунок медичних сестер.

— Ось у нас чайник, ось варення, ось чай. Як треба, так і салом годуємо. Своє сало і хліб, — Анастасія, чергова медична сестра.

Гарячого чаю ми просили і в ще одному стаціонарному пункті обігріву – у центрі соціальної адаптації бездомних та безпритульних.

— Ми змерзли. То вас нагодувати? Так. Ну добре, — Максим, охоронець центру.

Максим повів нас на кухню центру. Одразу дістав каструлю з супом, який вранці зварив для мешканців центру.

— Це ви варили? Із чим суп? З гречкою, з зажаркою. Суп як суп. Навіть жирний, із салом, — Максим, охоронець центру.

У центрі соціальної адаптації бездомні та безпритульні можуть не лише харчуватися, коли зголодніють, а й жити у теплі, скільки захочуть. Безхатченків тут годують безкоштовно, аби ті зовсім не згинули від голоду і холоду.

— Ми сьогодні снідали сметаною, печивом, чаєм, — Тетяна, мешканка центру.

Півзими ще попереду. Якщо Чернігівщину накриють тривалі люті морози, у міському відділі з питань надзвичайних ситуацій обіцяють встановити ще один пункт обігріву – спеціальний великий намет біля Березового гаю. Про це теж йдеться на сайті міської ради.

Утім, бачачи, як міська влада інформує людей про можливі місця обігріву, краще в особливо холодні дні сидіти вдома.

Ще статті по темі

Back to top button