Суспільство (відео)

Фірма з Чорнобиля рятуватиме Стрижень (Відео)

На другій дамбі Стрижня почали зводити паркан. Робітники загородили металевою сіткою велику територію. Працюють неквапом. Чоловіки небагатослівні. Кажуть, що місцеві і виконують свою роботу. Скоро почнуть ремонтувати дамбу. Кивають у бік стенду, де вся інформація про заплановані роботи.

Корпорація «Укртрансбуд», зареєстрована в Чорнобилі, проводитиме реконструкцію шахтного водоскиду. У міській раді детальної інформації щодо робіт не розголошують. Начальник управління житлово-комунального господарства Ярослав Куц – у відрядженні. У профільного заступника міського голови теж мало часу на спілкування.

«Ми все робимо в рамках планів на цей рік. Вибачте, у мене нарада», — заступник міського голови Олександр Кириченко.

Реконструкція шахтного водоскиду коштуватиме міському бюджету понад 4,5 мільйона гривень. Роботи ці потрібні, адже регулювати рівень води у Стрижні вкрай важливо. Але витрачати мільйони треба з розумом, щоб був ефект. Відомий чернігівський еколог Юрій Карпенко каже, що, крім регулювання рівня води, необхідно ще й уповільнити скиди в річку зливової каналізації із вулиць міста. Інакше буде лихо. Великої шкоди завдають неконтрольовані скиди. Тиск з боку міста на Стрижень постійно зростає.

«Якщо ці два чинники ми знімемо, то ефект буде. Якщо ні, то втратимо річкову систему і здатність річки на самовідновлення і саморегуляцію», — завідувач кафедри екології та охорони природи ЧНПУ Юрій Карпенко.

Поки що Стрижень справляється з нечистотами. Та купатися в річці, як у 60-70 роки, зараз небезпечно.  В одному кубометрі води – мільйони мікроорганізмів. Через синьо-зелені водорості, великий вміст біогенних речовин і недостатню кількість кисню вода влітку постійно має насичений оливковий колір.

Ще статті по темі

Back to top button