Суспільство (відео)

Форсаж по-українськи: безкарні гонки без обмежень швидкості (Відео)

«З січня 2018-го року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, що вносить зміни до Правил дорожнього руху про зниження руху транспортних засобів у населених пунктах із 60 кілометрів на годину до 50 кілометрів на годину», — розповідає Віталій Копистко, прес-офіцер патрульної поліції м. Чернігова.

Ця постанова – черговий суто паперовий правочин, який у реальності не має основ для реального виконання. Він додався до законодавчих змін дворічної давності про те, що фіксувати перевищення швидкості можна тільки в автоматичному режимі – спеціальними камерами.

«Наразі патрульна поліція не має змоги контролювати швидкість, оскільки немає приладів для виміру. І контроль швидкості повинен проходити в автоматичному режимі без втручання поліцейського. Таких камер взагалі в Україні ще немає», — Віталій Копистко, прес-офіцер патрульної поліції м. Чернігова.

Чернігівські водії поки що, так би мовити, фейкові обмеження швидкості переважно сприймають із розумінням.

— Я вважаю, це правильно. Навіщо ганяти по місту?

— Деякі автомобілі при 60 переходять тільки на четверту передачу. Це механіка. А так згоден. І штрафи за їзду в п’яному вигляді – також згоден.

— Хай вони не обмеження вводять, а перестають права продавати, як вони продають. Обмеження то також добре. Воно потрібне.

— По Чернігову це нормально. Тут можна 50 їхати, а от що буде в Києві – я навіть не уявляю.

Що ж стосується відсутності фіксації, то наші люди з цього приводу не журяться і по-філософськи сподіваються, що нашу державу колись та й відвідає технічний прогрес.

— Усе рухається вперед. Мабуть, і ми доживемо до камер спостереження.

У самій же поліції технічних обновок поки що навіть не очікують.

«Коли очікується введення нової системи фіксації? – Не готовий відповісти», — Віталій Копистко, прес-офіцер патрульної поліції м. Чернігова.

У цьому сенсі захисники порядку сподіваються на зміни до законодавства, що вже пройшли перше читання у Верховній Раді і зараз знаходяться на доопрацюванні. До речі, згідно з ними, передбачене й збільшення штрафів. Сьогодні за перевищення швидкості вони становлять близько 500 гривень, а з часом можуть сягнути майже трьох із половиною тисяч. Повідомлення про них, скоріш за все, приходитиме вже в письмовій формі.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button