Суспільство (відео)

«Гаряче і холодне»: як на виконкомі дискутували про лічильники на воду (Відео)

19 мільйонів гривень на встановлення лічильників для обліку холодної та гарячої води чернігівцям, які отримують субсидію, хочуть виділити з бюджету міста. Це питання розглянули на черговому засіданні виконкому Чернігівської міськради.

 «Реалізація цієї програми дасть можливість суттєво зекономити бюджет – 24 мільйони на рік – і уникнути соціального напруження в разі прийняття закону «Про комерційний облік комунальних послуг», — директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Нині в обласному центрі понад 122 тисячі користувачів холодної та гарячої води. Без приладів обліку – приблизно 40 тисяч. Фахівці «Чернігівводоканалу» підрахували, що за міські гроші треба встановити майже 23 тисячі лічильників. Вартість одного – 860 гривень. Тобто на все – 19 мільйонів. Деякі члени виконкому заявили, що це дорого, мовляв, в інших містах лічильники встановлювали значно дешевше.

 «Це гранична ціна, яка зараз на ринку. За тендерними закупівлями ціна може бути нижчою», — директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

У секретаря міськради Віктора Бистрова виникло кілька логічних запитань, на які керівник «Чернігівводоканалу» відповісти так і не зміг.

«Ви зараз пропонуєте затвердити вузли обліку холодної води і вузли обліку гарячої води. Це буде ваша власність. Ви будете вашу власність встановлювати в приватне приміщення. Якщо ви займаєтеся холодною водою, то треба якісь договори з постачальниками гарячої води, бо ви не торгуєте гарячою водою», — секретар Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

 «Ці лічильники у вас на балансі. Чому ви їх даруєте? Розумний власник відріже та викине його на смітник. Яка відповідальність? Немає! Нащо його встановлювати? Треба розробити типову угоду, в якій власник приймає і несе відповідальність за технічний стан приладу», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Члени виконкому вирішили все ж проголосувати за програму, але з умовою, що, перш ніж її виноситимуть на розгляд сесії, «Чернігівводоканал» має виконати роботу над помилками, а юристи повинні попрацювати за своїм напрямом. Адже в цьому питанні кілька сумнівних аспектів: завищена вартість лічильників, не прописані зобов’язання для чернігівців і, мабуть, найцікавіше – лічильники на гарячу воду встановлюватиме комунальне підприємство, що продає населенню тільки холодну воду і фактично до «гарячої теми» не має жодного стосунку.

Ще статті по темі

Back to top button