Суспільство (відео)

Газовий капкан: найдешевше автомобільне паливо стає «золотим» (Відео)

Найдешевше автомобільне паливо – скраплений газ – останнім часом шалено зросло в ціні. З липня пропан подорожчав на 30 %. У вересні ціна піднімалась щотижня в середньому на гривню. Кілька днів тому максимальна ціна на газ сягала майже 13,50 гривні. Чернігівські водії роблять песимістичні прогнози.

Ніхто нічого не пояснює. Ціна виросла до небес. Погано – це позначиться на всьому: на продуктах, на перевезеннях.

На Чернігівщині, як і по всій Україні, більше половини водіїв легкових авто перейшли на газ. І зараз опинилися ніби в капкані: виклали більше 10 тисяч гривень, аби переобладнати машину під газ та економити кревні, проте з такими стрибками це стає нереальним. Найбільше ситуацією занепокоєні таксисти.

У два рази і вдарило. Основні витрати – це паливо. Якщо раніше кілометр пробігу становив 60 копійок, зараз. Раніше заправити бак 200 гривень було, зараз – 400 плачу.

Звісно, і клієнти таксі тепер платитимуть більше, у середньому на 50 копійок за кілометр. Та ті, хто користується громадським транспортом, можуть не хвилюватися – подорожчання проїзду через коливання на ринку газу не відбудеться.

 «Пасажирські перевезення, принаймні в Чернігові, не здійснюються на пропані. Оскільки цей газ дуже коливається в ціні, що може вплинути на зростання тарифу. Тому перевізники їздять на метані. Це більш стабільний у ціні газ. Установка, звісно, більш дороговартісна. Це той газ, який держава закуповує в якоїсь країни за стабільною ціною, і протягом року ціна майже не змінюється», — директор Сергій Вакуленко.

Збільшення попиту – це один з основних чинників, через який ціна на газ стрімко зросла, вважає Вакуленко. У чернігівському відділенні Антимонопольного комітету називають ще кілька причин здорожчання палива.

«Це збільшення ціни на сиру нафту, транспортні затрати, які несуть оператори ринку, вони виросли в середньому на 15 % . Ціна на нафту – на 26 %. До цього ще коливання валют, акциз, податки. На сьогодні основна поставка газу іде з країн Європи./ Основна маса газу, 80 % імпортована сировина», — в.о. голови Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Наталія Казацька.

В останні дні ціна на скраплений газ дещо впала. Наразі за літр чернігівські водії платять трохи менше 12 гривень.

Водії сподіваються, що така тенденція збережеться і надалі. Та прогнозувати, що очікує ринок газу в найближчому майбутньому, не беруться навіть фахівці.

Ще статті по темі

Back to top button