Суспільство (відео)

Герб із свічок та концерт: як у Чернігові відзначили День добровольця (Відео)

17 січня цього року Верховна Рада України з метою вшанування мужності і героїзму добровольців, які захищали територіальну цілісність України, підтримала постанову «Про встановлення Дня українського добровольця». Датою святкування було визначено 14 березня, тому що саме цього дня в 2014 році почали військову підготовку загони «Самооборони Майдану», які надалі перетворились на перші батальйони Національної Гвардії України. Кожен із добровольців мав свою причину піти на фронт без будь-якої повістки з військкомату.

«Тому що не за гроші, Тому що за державу», — командир 22-ї резервної сотні «Правого Сектору» Володимир Число.

«Тому що, я вважаю, що Росія неправа», — доброволець батальйону «Айдар» Позивний «Узбек».

«Я із сімї військових. Мене чого навчали? І коли почалося російське вторгнення, я не міг стояти осторонь», — доброволець батальйонів «Шахтарськ», «Свята Марія» Володимир Качур.

Добровольці Чернігівщини здебільшого йшли на фронт у складі батальйонів «Карпатська Січ», «Азов», «Правий Сектор», «ОУН», «Чернігів», 13-го і 41-го. Саме воїни з цих формувань та їхні побратими, гості з інших областей зібрались, щоб відзначити цей день. За словами керівництва області, вони стали ідеологічною основою нових Збройних сил України. Яку ж сьогодні вони мають підтримку від держави на місцях?

«Надаємо допомогу добровольцям. Це будівельні матеріали для облаштування позицій, взуття, плащі. Все, що закуповувалось для військових, передається також і добровольцям», — директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев.

«Жодної уваги і жодного фінансування держава не надає. Забула про добровольців», — командир 22-ї резервної сотні «Правого Сектору» Володимир Число.

«Здебільшого нас підтримують волонтери. Держава тільки удає, що нас немає», — батальйон «Волинь» УДАР Яроша Максим Гречанюк.

Наша область віддала пошану добровольцям святковим концертом в кіно-культурному центрі  та урочистостями на головній площі міста, під кінець яких   учасники заходу свічками на бруківці виклали Герб України.

Патріотизм і самовідданість наших земляків тепер матимуть щорічну дату пам’яті людям, які стали першим бастіоном захисту нашої держави від російської інтервенції в Криму і на Донбасі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button