Суспільство (відео)

Геріатрична ізоляція: що чиновники приховують від журналістів (Відео)

Нещодавно журналісти ЧЕline завітали до геріатричного пансіонату, що в селі Часнівці Козелецького району. Ми хотіли відвідати стареньких і перевірити доволі цікаву інформацію – куди насправді витрачаються майже півтора мільйона гривень, які чиновники обласної адміністрації виділили цього року на ремонт підсобного господарства пансіонату. Але потрапити на територію закладу тоді не вдалося. Знімальну групу навіть на поріг не пустили.

Причина такої «секретності» виявилась доволі прагматичною – немає директора, а без його дозволу, мовляв, тут і свині в свинарнику не рохкають.

Але згодом, вже після виходу нашого сюжету, озвучили іншу версію. Виявляється, журналістів не пустили, бо побоялися, що вони можуть заразити свиней із підсобного господарства африканською чумою.

«Питання стояло не в тому, щоб не пропускати. Ми стоїмо на тому, щоб це було організовано. Думаю, що ви обізнані, що в області вирує епідемія африканської чуми, тому треба організовано підійти, пройти санітарну обробку і піти подивитись, що вас цікавить», — директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін.

Тобто, виходить, що чиновники більше за свиней переживають, ніж за стареньких. Добре, що хоч про лишай і сказ корів не згадали, бо журналісти вони такі – можуть заразити чим завгодно.

Але знову ж таки після виходу матеріалу бюрократичний зашморг поступово почав послаблюватись – і у Чернігівському геріатричному пансіонаті журналістів ЧЕline зустрічали вже майже із розпростертими обіймами. Нас провели по всіх закуточках.

У коридорах виразний запах «хлорки» – чи не до нашого візиту так ретельно готувались.

У пансіонаті наразі проживає 352 особи, середній вік стареньких – 70-78 років. Переважно це люди з серйозними захворюваннями. У кожного з них непроста життєва історія.

-Я сюди не хотіла попадати, я знала про цей дім, але я хотіла бути дома, та в мене сталося горе  — в один день я двох покійників поховала. Дочка в мене була – її вбили, і маму», — Ліна Рязанова.

-З огляду на проблематичність у нас в Україні: і війна, і безліч інших проблем — тут ці проблеми, важкі проблеми відпадають за цих умов життя, які ми маємо – і одягають, і годують, і тепло, — Валерій Авер’янов.

За відсутності альтернативи старенькі загалом задоволені і тим, що мають. Головне – їх ніхто у пансіонаті не ображає і годують вчасно. Тут звичайне і дієтичне меню.

-Рис відварений, відварена тефтеля, на обід гречка була і також тефтеля. На загальний стіл був плов із м’ясом, зажарочка, салат з огірком, — Робітниця їдальні.

-За рахунок коштів загального фонду в нас іде на харчування 13.27 на день на одне ліжко-місце. За рахунок коштів спеціального фонду», — директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олег Русін.

Керівництво закладу запевняє, що для підопічних у пансіонаті створюють всі умови для комфортного життя. Також уточнюють, що працювати силоміць нікого не змушують.

-Самі підопічні виявляють таке бажання допомогти в елементарному – догляд за квітами, прибрати траву – це не більше, ніж допомога», — директор Чернігівського геріатричного пансіонату Віктор Кулага.

Разом із нами подивитися на життя пансіонату зсередини приїхала і заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. Більше того, вона організувала своєрідний соціальний флешмоб – чиновниця їздить з «перевірками» по геріатричних пансіонатах і психоневрологічних установах.

Можливо, Наталія Романова нарешті наважилася приїхати до пансіонату подивитися, як «агресивно» зросли соціальні стандарти, про що вона обіцяла на одній із прес-конференцій.

-2016 рік має стати роком агресивного підвищення соціальних стандартів», — заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Та чи дійсно на Чернігівщині відбувся «агресивний» стрибок соцстандартів? На це запитання Наталія Романова відповіла у стилі «не питай мене, чому, не питай, навіщо».

-Наскільки це зростання відповідає дійсності на сьогодні – думаю, що по наших тих коштах, які надходять на сьогодні, ми зазвичай формуємо свою політику на місцях. Все, що можна зробити на ті кошти, які виділяє обласна адміністрація, рада, ми, звісно, намагаємося зробити», — заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова

-Якщо взяти цей рік, то по обласному бюджету в нас виділено на установу 18.3 млн гривень на 2016 рік. Що стосується коштів спецфонду, станом на 1.07.16 року фінансування становить понад два мільйони», — директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін.

Посадовці погоджуються, система соцзахисту, зокрема, умови перебування стареньких у подібних установах, далекі від ідеалу.

Нам багато що треба зробити для того, щоб порівнювати умови наші з умовами проживання в Америці. Але дуже гарний приклад і є куди рухатись», директор департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін.

Добре, що посадовці це хоча б усвідомлюють, а отже, є надія, що зміни в країни все ж колись настануть. Єдине, що насторожує: переважна більшість чиновників починає щось робити чи імітувати бурхливу діяльність тільки після копняка від громади.

А щоб влада не розслаблялася, ми будемо її контролювати – ЧЕline продовжує своє розслідування з приводу геріатричних пансіонатів та їх фінансування. Ми обов’язково дізнаємося, куди насправді витрачені півтора мільйона гривень, виділені для свинарників і корівників Козелецького пансіонату. Також нам цікаво зрозуміти логіку – якщо стареньких добре годують і вони забезпечені всім необхідним, навіщо тримати свиней і корів? Чи не логічніше було б спрямувати оті півтора мільйона на покращення побутових умов стареньких: купити якісні телевізори, тренажери, нові меблі? Але, мабуть, у чиновників свій особливий погляд на все це.

Ще статті по темі

Back to top button