Суспільство (відео)

Геріатричні абсурди Козелецького пансіонату (Відео)

ЧЕлайн продовжує серію журналістських розслідувань про діяльність Козелецького геріатричного пансіонату. Аби потрапити на територію закладу, минулого разу нам довелося навіть викликати поліцію.

Цього разу керівництво пансіонату провело роботу над помилками – директор на місці і готовий до конструктивного діалогу. У нас виникло чимало додаткових запитань до «геріатричного лідера». Одне з них – фінансування закладу. Воно здійснюється з двох джерел: державного бюджету та спеціального фонду – це відрахування з пенсій (у стареньких забирають 75 % виплат пенсійного фонду).

Таким чином, із двох джерел набігає доволі солідна сума – майже 12,5 мільйона гривень на рік.

«Від початку року на одну людину на харчування 41.08 гривень на день», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Суми, що виділяються на харчування підопічних, майже такі, як і в чернігівському геріатричному пансіонаті.

Але в козелецькому пансіонаті є підсобне господарство, що забезпечує людей власним м’ясом, молоком та овочами. За словами директора, власна міні-ферма пансіонату дає не тільки продукти харчування, а й економить чимало державних грошей.

«Якщо взяти 2015 рік, практично 100 % забезпечили себе м’ясом, картоплею, овочами. Готової продукції за 2015 рік виробили 8 370 кг. Собівартість м’яса – 29.21 грн. У 2015 році я мав право закупати його по 77,55 грн. Різниця на кілограмі – 48.34 грн. Якщо ми різницю 48,34 помножимо на вал м’яса – 8 370, то отримаємо економію 404 605 гривень», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Пансіонат економить і на молоці. Володимир Шапка хизується, що завдяки коровам і свиням вдається зекономити майже мільйон гривень бюджетних грошей на рік. Але ця економія, м’яко кажучи, якась дивна. Адже за утримання підсобного господарства, за електроенергію, а також за роботу працівників платить все одно держава.

Про мільйони державних коштів на «засекречену» реанімацію корівників і свинарників ми поговоримо далі. То чим насправді вигідне підсобне господарство?

Окрім того, система збору «урожаю» в пансіонаті абсурдна. На сьогодні в підсобному господарстві знаходяться 162 свині та 93 корови.

У розмові директор пансіонату бідкається, що в них перевиконання за нормами молока. За попередній рік зайвими виявилось понад 18 тонн молока. Пансіонат – неприбуткова організація, а тому надлишок вони не мають право продавати. Який вихід? Виливати зайве молоко та закопувати надлишок м’яса.

Хтось вірить у те, що в пансіонаті виливають молоко? Отож. Геріатричне молоко, мабуть, має невеличкий присмак корупції. Логічне запитання – якщо є зайве м’ясо і молоко, тоді нащо тримати стільки худоби?

Не менш цікавою виявилась і ситуація з капітальним ремонтом корівника та свинарника в підсобному господарстві. На це чиновники виділили майже 1,5 мільйона гривень. Під час нашого попереднього візиту заступник директора пансіонату навідріз відмовився хоч здалеку показати нам свинок і приміщення, що потребують ремонту. Мовляв, карантин через африканську чуму, що вирує на Чернігівщині. Нас запевняли, що поки й дивитись нема на що – будівництво ще не починалось.

«Чому затримується будівництво  — тому що ми не можемо їх вигнати на вигул, щоб, не дай бог, чума до нас не залетіла. Доки вляжеться чума, саме  до цього періоду вони заготують ліс і ми почнемо», — заступник директора Козелецького геріатричного пансіонату Григорій Слісаренко.

Трапилося диво? На Чернігівщині повністю побороли африканську чуму? Чи як тоді пояснити той факт, що ремонтні роботи на підсобному господарстві вже розпочалися.

До речі, зараз, як і кілька тижнів тому, свиней утримують у звичайній загорожі в антисанітарії.

За всіма нормами, під час епідемії всі вони мали знаходитись у закритому приміщенні.

«Куди їх дівати, до себе в спальню забрати? У мене інших приміщень немає. Ми спеціально придбали генератор, зробили електропастух, загородили і тих свиней тимчасово в цю загородочку. Вони не в антисанітарних умовах», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Ремонтні роботи вже тривають повним ходом. Будівельники вже от-от зроблять дах над свинарником.

«Великий сарай, приміщення корівника і свинарника коштує 1 млн 15 тис. 506 гривень. Там, де свині тимчасово живуть, – 261 тисяча 382 гривні», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

30 % з цих сум надійшли на рахунок пансіонату, їх вони перевели підряднику – козелецькій фірмі «Трансбудсервіс 11». Самі робітники, які перекривають дах, – чернігівські. Можливо, саме наша зацікавленість тим, як витрачаються бюджетні кошти, змусила керівництво закладу хоча б щось робити. Навіть про карантин забули. Тут ніхто не звертає уваги на спеціальний режим утримання свиней під час епідемії африканської чуми. Але нас, як і завжди, переконують в іншому.

«Категорично нікого не пускати, навіть місцевих ветеринарів. Ніхто карантину не скасовував. Я нічого не боюся, атомної бомби в нас там немає, нормальні свині в тій кількості, що є. Але, не дай бог, що трапиться, хто буде гроші платити та в тюрмі сидіти – ви чи я?», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Але насправді бачимо іншу картину: за кілька метрів від приміщення, де ремонтують дах, – загін із свинками, і будівельники без будь-якої дезобробки вільно заходять до поросят.

За місяць свинок обіцяють перевести назад у приміщення з новим дахом. Потім ремонтуватимуть корівник.

Питання доцільності підсобного господарства в Козелецькому пансіонаті і досі залишається відритим. Невже матеріально-технічна база закладу така ідеальна, що не потребує фінансування? Насправді реальність приголомшує – тут через неправильно збудований дах постраждали стіни приміщення, туалети та душові залишають по собі не зовсім приємні враження.

Пригадується вислів про злодія, на якому шапка згоріла. Директор Шапка сам зізнається в тих речах, які на голову не налазять. Молоко, яке виливають; «економія», через яку з бюджету витрачають зайві мільйони; панічна боязнь чуми й ігнорування норм дезінфекції. Всі ці речі очевидні і наштовхують на думку, що не все у пансіонаті так, як нам намагаються про це розказати.

Антикорупційна громадська спілка «Совість» аналізувала діяльність Департаменту соцхзахисту населення обласної адміністрації, зокрема всіх геріатричних установ за минулий рік. І саме по Козелецькому пансіонату в громадськості виникло чимало запитань стосовно закупівель продуктів харчування, зокрема сиру та риби.

« Всі заклади, крім Козелецького, закупають цей сир оптом, тільки козелецький дозволяє собі частину сиру в пачках по 200 грамів. Він дорожчий на 20 % у фасовці, але, мабуть, його легше виносити в кишенях. Стосовно риби – двічі не відбулись торги. Але про це ми теж дізнавались не від Козелецького пансіонату, директор це теж утаємничував. Потім риба була закуплена за договірною процедурою в Базису. При чому у зв’язку із зниженням цін на рибу, Базис кілька разів сам звертався до пансіонату з пропозицією знизити ціни. Водночас директор сам жодної ініціативи не проявляв», — президент антикорупційної громадської спілки «Совість» Володимир Демиденко.

Звісно, директор пансіонату стосовно цього має власну думку.

«Головне нас перевіряли суто по процедурі з тендерних закупівель – ніде зауважень не було. Ніхто до антимонопольного комітету не звертався», — директор козелець кого геріатричного пансіонату Микола Шапка.

Антисанітарія в умовах карантину, менеджерська абсурдність на підсобному господарстві, заплутані схеми реконструкції корівників і свинарників, перешкоджання журналістській діяльності, відверта брехня чиновників – усе це свідчить про очевидні порушення закону. Ми підготували та скерували на адресу Міністерства соцхзахисту та Чернігівської обласної державної адміністрації відповідні звернення. Ми вимагаємо перевірити діяльність геріатричного пансіонату. У наших журналістських розслідуваннях наведено чимало приголомшливих фактів, які обов’язково повинні зацікавити контролюючі органи.



Ще статті по темі

Back to top button