Суспільство (відео)

Гончар зі Стольного створив «смайлики» по-українськи (Відео)

Равликів-підсвічників із незвичайними панцирами створює 47-річний гончар із села Стольне Менського району. Олег Луцук переконує – це українська відповідь всесвітньовідомим «смайликам».

«На своїй сторінці я вже час від часу використовую фотографії цих робіт замість звичних смайликів», — говорить гончар Олег Луцук.

У колекції поки що 9 найбільш поширених комбінацій із пальців руки, втілених у глині. Є серед них є вельми провокативні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Менщині є пластиковий зоопарк

«Звичайний жест, який ми бачимо часто в повсякденному житті. Відверто кажучи, бувають такі моменти, коли хочеться його показати. Щоб самому не показувати, можна взяти таку річ і показати. Це буде більш естетично», — вважає гончар Олег Луцук.

Олег Луцук – непересічний майстер. Перший раз глина до його рук потрапила лише 10 років тому. Відтоді гончарство стало справою життя. Чоловік не має художньої освіти, ази майстерності осягав самостійно. Каже, від цього не має зашореності, а лише безмежний політ фантазії. Кожна його робота сповнена фішок і цікавинок.

«Простий бокал, приходиш пивка випити, офіціант про тебе забув, прибігає. А як 3-4 бокальчики випив і уже наливати не хочеться. То береш так і граєш», — говорить гончар Олег Луцук.

Серед робіт, як звичні глечики-миски, так і дивовижні, чудні персонажі.

«Не хочеться ліпити те, що ліплять всі. Хочу робити такі образи, які не існують», — зазначає гончар Олег Луцук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ічнянський умілець за сезон плете до 100 кошиків

Олег Луцук – перший гончар за всю історію Стольного. Власними знаннями ділиться із підростаючим поколінням. Чоловік проводить заняття з художньої кераміки та гончарства. До майстра ходить півсотні учнів.

«Він веселий, добрий, багато нас смішить, жартівник, З ним цікаво», — говорить учениця Дарія Вялько.

«Багато чого розказує, нам подобається до нього ходити», — зауважує учень Саша Тарасенко.

«Мені подобається ця праця руками, інструментами. Мамі вже котика подарував на день народження», — розповідає учень Леонід Луцук.

Знає та поважає креативного майстра й усе село. Олег Луцук часто балує їх своїми роботами.

«Нам у сільську раду подарував скарбничку, дельфіна, поросятко. Який рік, він такі й дарував цікаві поробки», — говорить односельчанка Олександра Царенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська майстриня провела майстер-клас для безробітних

Нещодавно Олег Луцук повернувся з Києва. 3 лютого там проходив Всеукраїнський конкурс «Етнопосуд – 2018». Стольненський майстер приємно вразив власними роботами тамтешнє журі та посів друге місце в номінації «дизайнерський посуд».

«Мені було цікаво побачити, в який бік зараз іде кераміка, чим люди займаються. Про відзнаки навіть думки не було. Звісно, було приємно, тим більше, що перше місце зайняв Іван Бабков – це заслужений майстер України, людина, яка отримала президентські гранти», — зазначає гончар Олег Луцук.

У голові майстра справжній вихор планів та ідей. Одна з найбільших – створити в Мені альтернативний зоопарк – мистецький. Він буде наповнений фантазійними глиняними тваринами і має стати туристичною принадою краю.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button