Суспільство (відео)

Громада Мрина б’є на сполох. Хто відповість за забруднення Остра? (Відео)

Хто в Ніжині зливає відходи до річки Остер? Хто нищить екосистему області? Та чим завинили чернігівці перед горе-підприємцями? Такі запитання люди ставлять місцевій облдержадміністрації. Уже кілька днів поспіль місцеві та всеукраїнські ЗМІ б’ють на сполох – річка Остер на межі виживання.

«Я спілкувався із Козельцем і з жителями Ніжина, які теж говорять, що зараз у Козельці катастрофа така, а до цього була в Ніжині», — Мринський сільський голова Анатолій Маленко.

Анатолій Маленко, мринський сільський голова, відреагував на небезпечну ситуацію миттєво – у річці заборонили вилов риби та купання, були попереджені всі контролюючі органи.

 «До цієї ситуації підключені всі можливі служби – МНС, СЕЦ.. Мричани поінформовані про складну екологічну ситуацію…, — зауважив Маленко.

 «Причина звідки взялась? Чому рядом ставок, де ловлять рибу, громада нічого не відбувається, і тут отаке. Прикро, шкода, треба, щоб кінець цьому був», — депутат Мринської сільради Антоніна Половко.

Люди бідкаються, що скоро це все спливе на поверхню і почне гнити на сонці. Екокатастрофа – не байка, а реальність.

«Ця проблема не локальна, а загальнонаціональна, адже Остер впадає в Десну, а Десна – в Дніпро. І в кранах столичних квартир уже може текти отруєна вода», — журналістка Яна Титенок.

«Ніхто там не скидає нічого, немає там нічого, на сьогодні немає такого підтвердження. А виключно через те, що так склалися такі природні умови перед цим. Зробили виміри води і кисню – це дуже мало кисню. Звісно, що не хватає живності. Природне явище. Нічого не зробиш. Висока температура, були дощі, які змивали, в річку попадала органіка. І якраз оце все і склалося», — Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, начальник управління екологічної безпеки та дозвільної системи Тетяна Небрат.

Такі пояснення жителів Мрина та навколишніх сіл, звісно ж, не влаштовують. Кажуть, що не було такої спеки, щоб від неї дохла риба. А ситуація з викидами в Остер відходів ніжинського лакофарбового підприємства повторюється з року в рік.

«Такої спеки не було, а річка загнилася, десь щось було скинуто. Подивіться на ті береги, жовта трава, все повигорало. Від загнивання такого бути не може»,- житель с. Носівки Віктор Компанець.

 «Це відбувається після викидання якихось відходів. Бо це буває кожен рік, щось зливається, і купатися не можна. Сьогодні ми пішли купатися, а на завтра вже сморід  такий.. риба догори підпливає, вода бура, страх і жах, не передати», — депутат Мринської сільради Антоніна Половко.

«Дуже прикро, що люди не розуміють, що вони роблять. Єдина річка в нашому районі, а ми її забруднюємо такими відходами, що далі нікуди. І це постійно, щорічно», — депутат Мринської сільради Михайло Товстоліс.

«Стільки шкоди нам зробили, дітям нашим таку шкоду зробили. Тут навіть слів мало…», — мешканка с. Мрин Марія Ісаєнко.

Місцеві кажуть, що одразу написали заяву про злочин до Козелецької поліції, але досі жодних дій від правоохоронців не дочекалися. Активісти ж намагаються впіймати бодай когось із прокуратури, аби ті розслідували справу. Хоча мало би бути інакше – прокурори мають шукати винуватців трагедії.

Ще статті по темі

Back to top button