Суспільство (відео)

Хто приміряє середньовічні прикраси: подробиці про вилучений скарб (Відео)

Унікальний скарб, що налічує понад сотню елементів срібних прикрас, вилучили у «чорного археолога» в Новгород-Сіверському районі. Середньовічні сережки та кольє він намагався продати з аукціону. Свій лот оцінив у суму понад двісті тисяч гривень.

— Виявили в однієї особи в помешканні та схованці. Він їх дуже добре сховав. Будь-якій особі про підозру не повідомлялося, триває слідство, будемо з’ясовувати, де це сталося та за чиєї участі, — Андрій Дешко, заступник начальника слідчого відділу СБУ в Чернігівській області.

Нині реальну цінність скарбів оцінять історики музею Тарновського. Однак вони запевняють: унікальність скарбу в тому, що всі прикраси в гарному стані та знаходилися разом. А це свідчить про захований скарб багатого міщанина. Колись ці речі визначали посадовий статус, а згодом стали просто дорогоцінними жіночими прикрасами.

— Колти стародавні, три намистові підвіски… Це жіночий одяг і рентна… Це теж елементи одягу. Є черепашкові намистини. Це скарб, що складається зі срібних прикрас доби Київської Русі, — Сергій Лаєвський, директор історичного музею ім. В. Тарновського.

Подібні речі трапляються на території колишнього Триміста: в Києві, Чернігові та Переяславі-Хмельницькому. Однак те, що знаходили офіційні археологічні групи, налічує вдвічі меншу кількість знахідок.

— Із такою кількістю доволі цікава знахідка, і було б погано, аби її вивезли за межі України, за якийсь «порєбрік» у лапки поціновувачу українського, — Сергій Лаєвський, директор історичного музею ім. В. Тарновського.

Нині правоохоронці відкрили кримінальне провадження за контрабанду та шукають спільників.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button