Суспільство (відео)

Ілюзія безпеки: в гіпермаркеті «Вена» у чернігівця вкрали «секретні матеріали» (Відео)

Чернігівець Ігор за кілька хвилин, які провів у будівельному гіпермаркеті, втратив ноутбук та всі документи. Великий і важкий рюкзак з особистими речами, зокрема й робочими юридичними матеріалами на персональному комп’ютері, вкрали з камери схову на очах в охоронців.

«Пройшов по магазину буквально 5-10 хвилин, повертаюсь – камера схову відчинена кажу охороні, що така ситуація… Він бере в мене ключ, помацав цю комірку – дійсно нема. Бере мій ключ, відкриває сусідню – там чиїсь речі лежать, телефон навіщо ви залишали, тут усі замки так відкриваються, на що ви розраховували?», — потерпілий Ігор Сірий.

Шокований подібним станом речей у магазині, хлопець одразу викликав поліцію. Приїхала і слідчо-оперативна група, взяли відбитки пальців із комірки.

«Відкрито кримінальне провадження, ведуться слідчі дії. Випадки розкриття таких крадіжок у нас були, зокрема в торговому центрі «Голлівуд», за допомогою камер відеоспостереження було розкрито дві такі крадіжки», — речник ГУНП у Чернігівській області Борис Коновченко.

Але в цьому випадку відео з камер відеоспостереження не показали ані хлопцю, ані поліції. Виявляється, вони працюють у режимі онлайн.

«Якщо немає відео, тоді шанси розкриття такого злочину суттєво зменшуються. Поки що розслідуємо оперативним шляхом. – Тобто відео немає? – Немає», — речник ГУНП у Чернігівській області Борис Коновченко.

У будівельному гіпермаркеті наполягають: це мало не перший подібний випадок крадіжки в магазині. Утім, будь-яку інформацію з приводу відсутності записів із камер чи універсальних ключів, що підходять до всіх шафок, надавати відмовились.

«Речі знаходяться в шафах, закриті, а коментувати ми нічого не будемо, на це є слідчі органи, хай займаються цим. Хлопець, у якого вкрали ноутбук, каже, що йому не дали переглянути відео з камери відео спостереження. Чи ведеться у вас відеоспостереження? – Я не знаю подробиць. – А хто знає, хто може розказати? – Ніхто не розкаже», — адміністратор будівельного гіпермаркету «Вена» Іван Корнієнко.

«Не було жодної таблички, що не несуть відповідальності. Такий великий магазин «Вена», розраховуєш на якийсь рівень безпеки, відповідальності адміністрації… Халатність охоронця, байдужість, камери не знімають», — потерпілий Ігор Сірий.

Юристи пояснюють: теорія права свідчить про те, що, залишаючи речі в камерах схову, відвідувачі магазину автоматично укладають із ним негласний договір зберігання. А тому адміністрація має стежити за тим, що відбувається на території магазину. Утім, реалії складніші.

«Судова практика говорить зовсім протилежне: вона суворіше ставиться до цього. Відповідно до положення закону, покупець не зобов’язаний укладати договір схову з магазином і магазин автоматично не відповідає за речі, які знаходяться в цій комірці, а саму камеру схову називають лише шафою зберігання», — юрист Олександр Постой.

Утім, потерпілий хлопець налаштований рішуче. Ігор має намір іти до кінця, збирається подавати до суду й отримати компенсацію від магазину за вкрадені речі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button