Суспільство (відео)

Ілюзорний притулок і чистка Стрижня: війна за «екологічні» мільйони (Відео)

Чернігівська річка Стрижень знову в епіцентрі скандалу. На черговому засіданні виконкому Чернігівської міської ради майже дві години обговорювали питання «Про погодження внесення змін та доповнення до «Програми поліпшення екологічного стану міста Чернігова на 2016 – 2017 роки». Якщо відкинути бюрократичні «витребеньки» і говорити людською мовою, то дискусія тривала з приводу виділення понад 3-х мільйонів на реконструкцію гідротехнічної споруди на річці Стрижень.

Представники громадськості висловилися категорично проти, мовляв, і сума завищена, і правильніше було б спершу побудувати очисні міні-споруди.

 «Це гроші, викинуті на вітер. Ось програма 2016 із сайту міської ради. Пункт 3-й. Ставки-накопичувачі, очистка, це ж не ми писали», чернігівський еколог Олександр Федун.

«Немає змін до кошторисної документації, і сума взята з усного повідомлення розробника цього проекту. Спочатку треба проект», — депутат Новозаводської в місті Чернігові районної ради Дарина Сиропара.

 «Орієнтовна сума визначена проектантом для того, щоб я зміг розпочати процедуру закупівлі. Треба робити чи не треба робити. Треба. І гідроспоруду треба і міні-очисні», — начальник управління ЖКГ міської ради Ярослав Куц.

На думку екологів та громади, доречно спершу побудувати очисні міні-споруди. Іншої думки депутат міськради Максим Черненок.

 «Навіть якщо ми зробимо спочатку очисні споруди, все, що там зібралося за 30 років, воно ж нікуди не дінеться. Ці процеси мають відбуватися паралельно, як і відбувається», — депутат Чернігівської міської ради Максим Черненок.

Близько двох годин дискусій і сварок – і виконком усе ж таки проголосував за виділення мільйонів на реконструкцію гідротехнічної споруди на річці Стрижень. Але громадськості пообіцяли, що їхні пропозиції не залишать поза увагою – гроші на побудову очисних міні-споруд шукатимуть.

 «Насамперед треба убезпечити Стрижень від забруднень, а вже потім робити реконструкцію гідротехнічних споруд. Але був супротив з боку начальника ЖКГ. Навіть гідролог казав, що насамперед треба робити міні-очисні споруди», — громадський активіст Олександр Гашпар.

На думку Олександра Гашпара, на побудову очисних міні-споруд (а їх треба щонайменше 7), потрібен приблизно 21 мільйон гривень. Утім, чи почує влада громаду?

«Є великий сумнів через непублічність ЖКГ. Є техніко-економічне обґрунтування, там розписаний увесь цикл заходів. Розробився документ педагогічним університетом (екологами), але він прихований від громадськості», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Також на засіданні виконкому проголосували за додаткове «вливання» понад 2 мільйонів у будівництво притулку, точніше – стерилізаційного центру для тварин.

«Зараз у цій програмі закладається додатково ще 2 мільйони для вольєрів, утеплених пунктів – за досвідом Львова. Є побоювання, що неефективно використовуються кошти, адже 4,2 мільйона – сума завелика. Хоча там стверджують, що робіт чимало виконано. 390 тисяч виділили на плити, а у січні вони лежать», — громадський активіст Олександр Гашпар.

До речі, звітуючи перед членами виконкому та міським головою, начальник управління економічного розвитку Людмила Максименко заявила, що притулок для тварин уже майже збудований.

Ще статті по темі

Back to top button