Суспільство (відео)

Історія бабусі як віддзеркалення зубожілого суспільства (Відео)

Вона не встає з лікарняного ліжка і майже не ходить, проте радіє життю. Медики районної лікарні для 78-річної Світлани Пелюх із Кувечичів Чернігівського району вже дев’ятий день заміняють родину, бо більше в бабусі нікого не має.

«Немає в мене нікого. Діти…синочок один у мене був, так помер у 13 років, тепер сама», — жителька села Кувечичі Світлана Пелюх.

На її тендітні жіночі плечі тепер лягає вся домашня робота.

«Можу і дрова рубати, сама рубаю, онуку ніколи город я п’ять сотих обробляю», — жителька села Кувечичі Світлана Пелюх.

Так і цього разу: старенька полізла на дерево пиляти стару гілку і сильно травмувала ногу.

«Ви оце у 78 років полізли на дерево пиляти гілляки? Пожалю яблуню, гілочки були сухі я штовхнула, а вона ж відчепилась мені на ногу», — жителька села Кувечичі Світлана Пелюх.

Зараз її життю ніщо не загрожує. Ногу прооперували і пацієнтка йде на поправку. Бабуся Світлана лише бідкається, що дуже дорого сьогодні обходиться її лікування.

«Государство обеспечивает недостаточно, поэтому наша помощь безплатна практически, докторов и медработников, а так в основном люди лечатся за свои деньги», — завідувач травматологічного відділеня Чернігівської ЦРЛ Володимир Андросов.

Життєва історія цієї бабусі розчулила і нашу знімальну групу. Ми теж підтримали стареньку.

«Світлано Михайлівно, ми вас трошки хочемо підтримати. Це вам допомога від нашого коллективу, ми зібрали. Одужуйте. Дякую вам, дорогенькі», — Яна Титенок і Світлана Пелюх.

Сумних життєвих історій сьогодні дуже багато. Люди на межі виживання і чекати від когось допомоги не доводиться. Низькі пенсії і зарплати, високі тарифи, дороговартісне лікування – це реалії сьогоднішнього життя. Аби підтримати людей у скрутні хвилини, півроку тому в області створили благодійний фонд «Наш Край», який уже може похвалитися добрими справами.

«Благодійний фонд «Наш край» був створений із метою допомоги малозабезпеченим верствам населення. Насамперед була створена програма щодо компенсації вартості тарифів за електроенергію до благодійного фонду звертаються громадяни з певними проблемами. Насамперед це стосується того, що після проходження лікування необхідні були кошти», —  директор-розпорядник обласного благодійного фонду «Наш Край» Олександр Любарець.

Сьогодні власники «соціальних карток», які запровадив благодійний фонд «Наш Край», можуть отримати і безкоштовну юридичну допомогу.

«З огляду на те, що дуже багато громадян, які отримали платіжки за газ чи світло, мають право на субсидію, але не всі знають, як нею скористатися, благодійний фонд надає юридичну допомогу громадянам. Функціонує гаряча лінія, де власники соціальних карток можуть зателефонувати та поставити питання з юридичним забезпеченням», — директор-розпорядник обласного благодійного фонду «Наш Край» Олександр Любарець.

І вже скоро власники соціальних карток матимуть знижки в магазинах та аптеках, з якими представники фонду нині ведуть перемовини, каже керівник фонду. Про співпрацю домовляються із міжнародними благодійними фондами, які могли б допомагати закладам охорони здоров’я купувати дороговартісне медичне обладнання.

Ще статті по темі

Back to top button