Суспільство (відео)

Із готелів постраждалих переселили до студентських гуртожитків (Відео)

Біля зруйнованого гуртожитку на Попудренка, 16 – поліцейська варта і намет рятувальників Державної служби надзвичайних ситуацій.

Тут вони чергують цілодобово.

Сьогодні поліція дозволила мешканцям аварійного крила гуртожитку забрати речі. На збори виділили не більше десяти хвилин. Юрій Циганок перевіряє, чи всі документи встиг зібрати. Його родину сьогодні вселили до цієї кімнати.

— Забрати те, що встигли за 5 хвилин, а решту або потім, або зовсім не заберемо. Холодильник, телевізор, пилосос, мікрохвильовка. Все там залишилось, диван, усе повністю, — Юрій Циганок, постраждалий.

Кімната Циганків межує з тими душовими кімнатами, які кілька днів тому завалилися. Нині він показує своє тимчасове житло.

— Отут поряд сусіди в нас і ми, от 5 осіб. Звісно, краще, ніж було.

У гуртожитку ліцею залізничного транспорту уже розмістилися тридцять семеро людей. Для них підготували цілий поверх.

— У нас блокова система, тому в нас є туалети, вода, ванна, з речей – білизна, а потім, що знадобиться, будемо надавати, — Тамара Зеленська, завідувач гуртожитку.

Поки постраждалі облаштовуються в гуртожитках, до волонтерського центру чернігівці зносять особисті речі та харчі.

— Люди приносили просто до цього готельного комплексу «Придеснянський» і сало, і часник… Це так зворушливо. Вони брали номери телефонів постраждалих, щоб дзвонити їм, питати, що ще їм треба, — Регіна Гусак, волонтер.

За добу на спеціальний рахунок надіслали сімнадцять тисяч гривень. Волонтери поставили скриньки для збору коштів постраждалим.

— Це на дітей, ось джинси. А це чоловіча кофта, це теж ось тепла чоловіча.

Анна Пухленко приносить уже другий пакунок. Зібрали одяг і взуття.

— Я не знала, що можна консервацію приносити, то ми ще принесемо. Я не могла сама все донести. Ще пальто принесемо. Я просто розумію, що це таке – залишитися без житла на зиму. А цієї ночі взагалі обіцяють морози, — Анна Пухленко, чернігівка.

Із міського бюджету обіцяли виплатити по п’ять тисяч на людину тим, чиї оселі не вціліли. І по сімсот п’ятдесят – решті постраждалих. Мер навіть пожертвував свою місячну зарплатню. Реконструювати цей гуртожиток не можна. Він надто аварійний. Тому нині чиновники шукатимуть постійне житло для ста вісімдесяти людей.

Ще статті по темі

Back to top button