Суспільство (відео)

Кіптівський ЦНАП надаватиме унікальну послугу (Відео)

Кіптівська громада стане першою ОТГ в Україні, де оформлюватимуть внутрішні та закордонні паспорти. Можливість надання такої послуги обговорили керівники відповідних установ під час робочої наради в обласній раді.

«Я просив би, якщо є така можливість і з нашого боку бажання, таку спільну справу зробити», — наголошує голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма.

Оформлювати паспорти планують в оновленому Кіптівському ЦНАПі, який  наразі надає вже до 100 адміністративних послуг.

«Ми готові співпрацювати, ми будемо дуже вдячні. Громада готова купити цю програму за власні кошти. Ми готові направити спеціалістів на навчання», — зазначає голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції обласної ради Ірина Грозенко.

Утім, спеціалісти роз’яснили, що процес впровадження такої послуги не такий уже й швидкий. До того, як розпочати навчання із майбутніми паспортистами, необхідно провести певний алгоритм дій. Починається він із закупівлі технічного та програмного обладнання,

«Станція робоча – це 280 тисяч, плюс треба ще близько 100 тисяч – це система захисту так звана. Встановлюють, підключають до демографічного реєстру», — розповідає начальник управління адміністративних послуг ЧМР Микола Овсяник.

Потім проводять захищені канали зв’язку й укладають договори з чернігівським ЦНАПом на часткову обробку персональних даних.

«Хотілося б, щоб ваші відповідні особи розуміли відповідальність, перевірку законності документів. Зараз Україна у безвізовому режимі і ми спостерігаємо збільшення кількості осіб за отриманням громадянства», — відзначає начальник Управління Державної міграційної служби України у Чернігівській області Ксенія Лук’янець.

Голові громади порадили готувати не менше двох спеціалістів. Особливих вимог до освіти таких працівників немає. На зустрічі всі присутні дійшли згоди, що роботу з впровадження паспортної послуги можна розпочинати негайно.

«Будемо допомагати громаді, зробимо так, щоб не було соромно приїхати отримати паспорти до Кіптівської громади з Чернігова», — наголошує перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Спеціалісти зазначили, процес впровадження нової послуги в громаді займе не менше півроку.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Олександр Федорок

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button