Суспільство (відео)

Кір наступає: 15 областей уражені хворобою (Відео)

Небезпечна хвороба тримає 15 регіонів України в постійному напруженні та поширюється далі з блискавичною швидкістю. Йдеться про кір – гостру інфекційну хворобу, що передається повітряно-крапельним шляхом.

Наразі вже зафіксовано понад 700 випадків захворювання. Переважну більшість хворих становлять діти.

Чернігівщина наразі поза зоною небезпеки. Останній випадок кору в області фіксували у 2013 році. Лікарі кажуть: це завдяки високому рівню вакцинації від небезпечної хвороби. Вакцинацію проти кору проводять в 1 і 6 років. На Чернігівщині майже 80 % дітей минулого року отримали відповідне щеплення. І це зважаючи на те, що середній показник по Україні – 45 %.

«У нас дуже хороша вакцина, яку закуповує МОЗ, вона комбінована, до складу входить кір, краснуха, паротит. Бельгійського виробництва. У нас в області на сьогодні залишок вакцини 10 665 доз», — розповідає заступник головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні Людмила Кривець.

Та розслаблятися зарано, адже відкрито сезон відпусток і багато сімей їдуть до моря. Чернігівка Юлія Холод із острахом відпускає старшу доньку відпочивати під Одесою. До регіону, де зафіксовано найбільше випадків кору.

«Відправляю дитину в табір відпочивати і переживаю про спалахи кору в Україні, чула, що таке є, як воно буде, захворіємо чи ні, вакцинацію ми робили, допоможе вона чи не допоможе…», — ділиться чернігівка Юлія Холод.

 Лікарі переконують: якщо зроблена планова вакцинація – боятися нічого. Навіть якщо хвороба потрапить в організм, все минеться без ускладнень, саме вони небезпечні.

«За  рахунок приєднання іншої мікрофлори, бактеріальної. Це пневмонії, отити, але найсерйозніший – коровий енцефаліт, коли уражено головний мозок», — відмічає Людмила Кривець.

Одразу розпізнати кір лікарям доволі тяжко, поки немає характерних проявів хвороби на шкірі.

«Підвищена температура, катаральні явища, ми думаємо, що це гостра респіраторна вірусна інфекція. Тільки через 4 дні починається висип», — повідомляє заступник головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні.

Він має характер плямисто-папульозного висипу. Уражає шкіру поетапно. Починаючи з обличчя, висипання опускаються нижче. Ще одна особливість хвороби: сильна сльозотеча та світлобоязнь. Дорослі теж  у зоні ризику, адже в них перебіг хвороби тяжчий і ймовірність ускладнень зростає.

«У Міністерстві не заперечують, щоб проводили вакцинацію і дорослого населення, але є нюанси, тому що до комбінованої вакцини входить і краснуха, для жінок це особливо небезпечний вірус», — відмічає розповідає заступник головного лікаря Чернігівської обласної дитячої лікарні Людмила Кривець.

А тому доцільність профілактичної вакцинації вирішується в індивідуальному порядку сімейним лікарем.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button