Суспільство (відео)

Колективізація по-чернігівськи: право вибору викинули в смітник (Відео)

На Чернігівщині чиновники винайшли унікальний спосіб, як позбавити людей виборчого права. Так до недавно створеної Козелецької об’єднаної територіальної громади почали приєднуватись чи то приєднувати інші села, громада яких голову та депутатів Козелецької ОТГ не обирала.

«До Козелецької селищної ради звернулись із листами про надання згоди на добровільне приєднання голови таких сільських ради – Євминська, Красилівська, Крехаївська, Надинівська, Одинцівська, Пархимівська, Петрівська і Сираївська. Сесія Козелецької селищної ради надала згоду на приєднання, і відповідний пакет документів направлений на розгляд до Чернігівської обласної адміністрації», — Інна Пушкар, головний спеціаліст юридичного відділу Козелецької селищної ради.

Якщо обласна адміністрація приєднання остаточно підтримає, то люди, які ні за кого не голосували, матимуть собі місцеву владу. Такі оборудки проходять за рахунок того, що більшості селян байдуже, що буде.

Депутати, які голосували за приєднання, не змогли пояснити причини своїх рішень.

«Голосували за це рішення? – Голосували. – А чому? – Ну, не знаю. Вирішили так, що до Козельця», — Раїса Василівна, депутат Красилівської сільської ради.

Були й такі жителі об’єднаних сіл, які не погоджувались із такими капітуляціями своїх сільських рад.

Самі ж голови сіл під час зйомок або відмовлялись щось коментувати, або виявлялись невловимими.

Не на камеру працівники сільських рад говорили, що об’єднання було не таким уже й добровільним, натякаючи на примус.

«А знаєте, як колись колгоспи об’єднували? – Маєте на увазі, що заставили? – Так і сільські ради. Комісії до нас почали приїжджати», —  працівник сільської ради, що приєднують.

Хай би там що, а людей уже позбавили права вибирати собі місцеву владу, і будь-який житель приєднаної громади може подати до суду за нехтування його правом вибору, що прописане Конституцією України. Такий прецедент має шанси стати перепоною для європейського шляху нашої держави.

Журналіст:  Олег Дешура

Оператор:  Сергій Бутько

 

Ще статті по темі

Back to top button