Суспільство (відео)

Коли жива ялинка може бути корисною, а коли небезпечною? (Відео)

Не відчуваючи холоду, від ранку до вечора ці хлопці роблять важливу справу – обрізаним деревам, які звозять практично з усього Чернігова, вони продовжують життя.

— Ми робимо корисну справу, — Анатолій Горбань, працівник КП «Зеленбуд».

Їхня корисна справа місту необхідна: за допомогою спеціальної техніки лише в одному комунальному підприємстві «Зеленбуд» переробляють майже 700 кубів деревини на рік і 4 куби щогодини. Зі щепи роблять органічні добрива та вивозять на полігони. Подібну подрібнювальну техніку мають практично всі комунальні підприємства міста.

— Там стоять ножі з тієї сторони і вони затягують гілки в барабан, дробить на щепу, багато переробляємо, — Анатолій Горбань, працівник КП «Зеленбуд».

Утім, гаряча пора в комунальників ще попереду. Бо, окрім гілля з дерев, уже за тиждень на вулицях міста вони збиратимуть ялинки та сосни, з якими чернігівці розпрощаються після свят.

— Ялинки ми збираємо, звозимо сюди на територію, подрібнюємо і теж вивозимо як щепу. Ми переробляємо за цей сезон до 20 кубів ялиночок, —  Василь Котельник, головний інженер КП «Зеленбуд».

Хвойна щепа – це дуже гарне органічне добриво. Після п’яти років гниття ним можна удобрювати, наприклад, квіти. Кожне хвойне деревце, яке люди виносять на смітник, стане вітаміном для рослини, кажуть комунальники.

Утім, ялинки та сосни можуть нести у собі небезпеку. Медики наголошують, що тривале милування новорічними деревцями шкодить здоров’ю. Що довше ви триматимете вдома ялинку, то менше в ній корисних властивостей.

— На ялинці, як і на всіх предметах інтер’єру, осідає пил. Пил – це ж не тільки пилюка, це і мікроби, і грибки, і кишкова паличка. В ослаблених людей це викликає алергію і навіть алергічний риніт. Людина, наприклад, не розуміє, чому в неї постійно нежить, чому сльозяться очі, — Барбара Сіваткіна, завідувач відділення Чернігівської міської лікарні № 4.

Обмежити перебування ялинок і сосен у квартирах – цього вимагають лікарі. І радять одразу після свят позбуватися хвої. А комунальники просять чернігівців залишати свої деревця біля смітників. Їх обов’язково підберуть і відправлять на переробку.

Ще статті по темі

Back to top button