Суспільство (відео)

«Концтабору в гуртожитку сліпих немає», – директор чернігівського УТОСу (Відео)

Соціальні мережі приголомшила інформація про жахливі умови в гуртожитку, де проживають сліпі та малозрячі та який стоїть на балансі Спілки сліпих.

Дописувачі почали залишати обурливі коментарі та пропонувати свою допомогу. З описаною в інтернеті ситуацією не погодився директор УТОСу.

«Мені зателефонували мої ж співробітники. І кажуть, що є на Ютубі певна інформація. І мені стало незрозуміло. І жителі гуртожитку не розуміють, що відбувається. Там була описана жахлива ситуація, що люди живуть у сараях, мало не в концтаборі. Що ситуація жахлива, потрібно когось рятувати», — розповідає директор УВП УТОС №1 Олексій Комов.

Небайдужа чернігівка Олена Пономаревська, яка була однією з авторок допису про гуртожиток, запевнила, що метою викладеної інформації було лише бажання спільно громадою допомогти людям з інвалідністю.

«Ми не перекладаємо на керівництво цього гуртожитку якісь проблеми, зрозуміло, що ці організації погано фінансуються, що на все у держави не вистачає коштів», — зауважує чернігівка Олена Пономаревська.

Сам гуртожиток, у якому проживають семеро інвалідів, мав, порівняно з іншими аналогічними об’єктами міста, доволі пристойний вигляд. Але не без проблем, і, як визнає його керівництво, у ньому більше восьми років не проводився поточний ремонт. Мовляв грошей держава не виділяє. Самі мешканці також нарікають на безліч незручностей, а головна проблема в тому, що вони через свої обмежені можливості не можуть їх вирішувати.

«Таргани у нас. І душ там же ж», — відмічає житель гуртожитку Іван Міщенко.

«Ну, нам потрібен у душі ремонт, на кухні. Крани. У туалеті є проблема», — додає житель гуртожитку Леонід Митько.

На керівництво не нарікають, більше скаржаться на ставлення до них у суспільстві.

«Байдужість. Навіть допомогти через дорогу перейти не кожен погодиться. Хтось омине й іде далі», — розповідає мешканка гуртожитку Галина.

За гуртожиток платять усього разом із комунальними 200 гривень на місяць, проте й заробітні плати через брак замовлень на виробництві надзвичайно низькі і часто не доходять навіть до 1 000 гривень. Директор же УТОСу говорить, що проти маніпуляцій, але будь-яку допомогу для підопічних прийме з радістю.

«Якщо до мене прийдуть люди і скажуть, що готові допомогти, я буду особисто їм вдячний. Особисто вдячний», — наголошує директор УВП  УТОС №1 Олексій Комов.

Небайдужі чернігівці вже домовились зустрітись і допомогти мешканцям гуртожитку, забезпечити їх гарячим харчуванням, одягом, меблями, будівельними матеріалами або ж просто власноруч щось відремонтувати, адже гуртожиток не закріплений за жодним із ЖЕКів міста.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button