Суспільство (відео)

Корюківський феномен: 45-річний лікар жодного разу не вживав алкоголь (Відео)

Жодне українське застілля традиційно не обходиться без пляшечки міцного або не дуже напою на столі. Та на Чернігівщині живе людина, яка в 45 років навіть не знає, який алкоголь на смак. Асад Мухаммад – завідувач філії амбулаторії гемодіалізу в Корюківці.

«Перша причина – релігія забороняє. У мусульманській вірі строго заборонений алкоголь», — завідувач амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Асад Мухаммад.

Чоловік народився в Пакистані, вперше на Україну приїхав у 93-му році, аби навчатись в університеті Богомольця, закінчував медичний уже в Одесі.

«Я терапевт взагалі, поїхав на батьківщину, там працював у кардіореанімації, а потім вирішив повернутись сюди», — завідувач амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Асад Мухаммад.

Тут він одружився з дівчиною з Чернігівщини. Лікар Асад каже: всі вже добре знають про його особливість, а тому не приходять у гості з пляшкою, та й на свята алкоголю на столі не буває. Дружина в цьому питанні солідарна з чоловіком.

«Вона поважає мене і любить, я не п’ю і вдома немає спиртного, ми не купуємо», — завідувач амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Асад Мухаммад.

Та водночас чоловік спокійно розмірковує про вживання алкоголю іншими людьми. Каже, до українських звичаїв ставиться терпимо.

«Тут це традиція, я не можу один усе змінити. Я нікому ніколи не говорю, що не можна пити. Тут традиція така, я буду проти традиції йти? Це давно так. У нас, наприклад, на вулиці спробуй пити, люди битимуть. У нас, якщо знають, що людина п’є, вони перестають із нею спілкуватись, у неї буде власний світ», — завідувач амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Асад Мухаммад.

Утім, лікар окреслив це питання й із медичного погляду.

«В основному медицина дозволяє пиво та вино, вина 100 грамів, а горілка, звісно, заборонена медициною. Якщо багато пити, то судини стануть погані, серце, печінка, нирки хворітимуть. Ішемічні хвороби серця, інфаркт, інсульт може бути, ниркова недостатність», — завідувач амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Асад Мухаммад.

Асад Мухаммад охочіше розповідає про роботу, ніж про особисте. Колеги кажуть, це дуже делікатна та скромна людина.

«Півроку ми працюємо разом, я вже 30 років працюю у медицині і такого лікаря треба ще пошукати. Коректний, дуже розумний, грамотний чоловік не п’є – це йому плюс. Нашим українським чоловікам є в нього чого повчитись», — старша медична сестра амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Ірина Кравченко.

«Він чудова людина», — медсестра діалізного залу Оксана Ткаченко.

У захваті від лікаря і пацієнти Асада Мухаммада, найбільше їм подобається ділитися з ним особливостями нашої культури та православних свят.

 «Розпитував, що таке Різдво, Старий новий рік, Водохреще і по всіх святах», — пацієнт амбулаторії гемодіалізу м. Корюківка Василь Дюба.

Щодо алкоголю, то «феноменом» може стати кожен. Повністю відмовитися від спиртних напоїв – це своєрідний подвиг, але, якщо взяти до уваги біди, які спричиняє «зелений змій», то антиалкогольний флешмоб вже давно назрів. Тому – будьте здорові і живіть із тверезим поглядом на життя!

Ще статті по темі

Back to top button