Суспільство (відео)

Козелець першим побачив нову українську кінострічку (Відео)

У січні на широкі екрани вийде чергова кінострічка українського виробництва. Фільм «Казка про гроші» розкаже про те, як великі гроші можуть змінити людину. Допрем’єрний показ картини влаштували в Козельці, адже це мала батьківщина режисера стрічки – Олесі Моргунець-Ісаєнко. Для неї – це дебютне повнометражне ігрове кіно. До цього вона знімала здебільшого короткометражки.

«Сама історія дуже актуальна, тому що в наш час люди дуже жадібні і, коли отримують багато грошей, владу, починають поводитися неадекватно, не розуміють, що робити з цими грошима, зверхньо ставляться до інших людей. Це пов’язано з Верховною Радою, політиками. Було б гарно, щоб вони теж подивилися це кіно», — режисер фільму «Казка про гроші» Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Фільм створювала національна кіностудія імені Довженка за підтримки Держкіно. Зйомки проходили в Києві та в «Національному музеї народної архітектури і побуту Пирогово».

«Ми виклались на 100%. І все, що ми могли зробити за той короткий термін і з обмеженим бюджетом, 12 мільйонів – маленька сума для історичного кіно. Виграли пітчинг аж 7 років тому, все відкладалося, поки отримали гроші, залишився маленький бюджет і ми намагалися за цей бюджет зняти якісно», — режисер фільму «Казка про гроші» Олеся Моргунець-Ісаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Детектор»: про чернігівський слід у «Кіборгах» і культове українське кіно.

Ще одна складність, із якою довелось стикнутися команді митців – брак часу. Фільм створили всього за півроку. Головну ставку зробили на акторів. Це вже добре відомі артисти з українських серіалів і фільмів. Зокрема Андрій Ісаєнко, відомий глядачам за фільмом «Кіборги», актор зіграв там одну з головних ролей. У черговій кінострічці грає Левка, який під впливом грошей розкриває не найкращі свої риси. Актор розповідає, сам до грошей ставиться із легкістю, утім, у житті були й ситуації, коли відчував, як гроші впливають на його дії.

«Ми сміялися з дружиною з цього приводу. Я мріяв у дитинстві і вона мріяла повезти батьків, як з’являться гроші, відпочивати. З’явились гроші, стривай, мені зараз треба туди, туди, потім на те гроші. Наступного разу, почекають. І так гроші коли з’являються, знаходяться інші потреби термінові, це, мабуть, і про це історія. Гроші змінюють твою свідомість», — актор Андрій Ісаєнко.

Над фільмом працювали справжні сімейні підряди. Адже команду треба було збирати швидко, тому задіяли усіх, хто був поруч. Музику для фільму написало подружжя композиторів.

«Така ідея була, підібрати під характер фільму, щоб це було поміж українським фольклором, єврейськими мотивами і щоб це було трохи сучасно. Доводилося добами сидіти, щоб усе це зробити на певному рівні.  – Сідаєш за піаніно, думаєш, що треба написати. Приходить мотив, із мотиву робиш аранжування – і пішло-поїхало», — композитор, Оксана Моргунець, композиторка Максим Паламарчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Півтори години з «Кіборгами»: у Чернігові презентували довгоочікуваний фільм.

Передпрем’єрний показ зібрав повну залу в козелецькому кінотеатрі «Ювілейний».

-Ми не вперше ходимо на українські фільми, переважно буваємо на них у Чернігові, але сьогодні ми раді, що наші земляки зробили нам таке свято — показ українського фільму. Чекаємо чогось нового, цікавого і свого.

— Очікую хороших вражень і думаю, я їх отримаю, тому що це українське, наше, це наша гордість.

У всеукраїнський прокат стрічка вийде 25 січня.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button