Суспільство (відео)

Крадіжка в гольф-клубі Франції: міська влада намагається зам’яти ганьбу чернігівського спорту (Відео)

Міжнародний скандал у Франції, в який виявились вплутаними чернігівські діти-спортсмени під керівництвом Сергія Романчука, керівника дитячо-юнацької спортивної школи № 1, міська влада намагається всіляко зам’яти.  Не звертаючи уваги на два факти. Перший – гроші були виділені чернігівською міською радою саме на поїздку на чемпіонат світу із веслування на човнах «Дракон».

«Щоб виділили гроші, потрібні документи. Хоча б лист якийсь за підписом заступника міністра спорту. Тут нічого цього не було. Просто попросив – дали грошей», — розповідає тренер із веслування Сергій Гамалій.

Кошти точно виділяли після 20 червня – оскільки Сергій Романчук звертався до депутатів по підтримку саме цього числа. Але вже в квітні – травні, за словами Валерія Моргуна, президента Федерації України з веслування на човнах «Дракон», було відомо, що  чернігівські спортсмени точно не їхали до Франції, адже не потрапили до збірної. Хто подає на розгляд міської ради такі безглузді пропозиції, так і залишилось невідомим. А от управління освіти, що має перевіряти такі ініціативи підвідомчих їй структур, узагалі вважає ситуацію з поїздкою нормальною.

«Ви, наприклад, можете зі своїми дітьми зібрати ще інших дітей і з власної ініціативи кудись поїхати. Це ж нормально? Нормально», — переконує в.о. начальника управління освіти Чернігівської міської ради Віра Казимир.

«Я вам у двох словах. Приїхала стороння людина на чемпіонат світу, привезла з собою якихось дітей, яких не повинно було бути там на даний момент. Ось і все», — відзначає віце-президент Федерації України з веслування на човнах «Дракон»  Олександр Баканічев.

А так уже про ситуацію говорить представник офіційної делегації спортсменів. Водночас Управління фінансів міськради закриває очі на факт голосування про виділення фінансів і, як мантру, промовляє лише те, що гроші не були перераховані.

«Чому я маю вам це розповідати? Є головний розпорядник – спитайте в нього. – Ви ж голова управління фінансів. – Я не буду коментувати це», — зазначає начальник фінансового управління Чернігівської міської ради Олена Лисенко.

Але, крім загадкової поїздки, наші, так би мовити, неофіційні «дракони», які жили в одному таборі з реальними спортсменами, примудрились винести з гольф-клубу у Франції цілий візок м’ячиків для гольфа.

«Пограбували гольф-клуб. Затягли величезний віз із м’ячиками до мікроавтобусу. Розклали м’ячики по рюкзаках, – він наказав дітям. Поліція їх спіймала, за грати всіх – Романчука, разом із дітьми. Тобто такий директор школи, який виховує дітей крадіями», — обурюється тренер із веслування Сергій Гамалій.

«Я тільки бачив, як із його автомобіля вивантажували ці м’ячики мішками. Оце ми бачили. Це вже не вперше. Там він велосипед якийсь вкрав і весла вкрав. Також усі знають про це», — розповідає президент Федерації греблі на байдарках каное Харківської області Ігор Гармаш.

«Я не хотів би виносити сміття з хати. Не має значення, як Сергій поводиться. Усе-таки це мій вид спорту, не хотілося б це все сильно роздувати. Будь-яка ситуація, пов’язана з крадіжкою, де причетна збірна команда України, звісно, неприємна. Там у яхт-клубі вкрали м’ячики для гольфа. Вкрали його хлопці, які приїхали з ним на змагання, які не повинні були приїжджати», — переконує президент Федерації України з веслування на човнах «Дракон» Валерій Моргун.

Скандал вплинув на міжнародний спортивний імідж усієї України й опосередковано на необрання Валерія Моргуна президентом європейської Федерації «Дракон».

«Там було два претенденти – Моргун Валерій Павлович та італієць. І от коли були збори, зателефонували і сказали, що в української команди проблеми. Терміново Моргуна сюди, там хтось щось поцупив, обікрали», — згадує президент Федерації греблі на байдарках каное Харківської області Ігор Гармаш.

«Те, що я не виграв, не має стосунку до того, що Сергій Романчук поїхав зі своєю делегацією. Просто в той час, коли мені треба було виступати, перебувати там, брати учать у дебатах, мене відволікали по телефону – говорили, що поліцейські приїхали, що в української команди проблеми», — розповідає президент Федерації України з веслування на човнах «Дракон» Валерій Моргун.

Управління спорту, що мало перевірити всі факти і дати свою оцінку, досі шукає документального підтвердження і не хоче нікого огульно звинувачувати.

«Ситуація ненормальна. Але ж ви самі розумієте, що ситуації бувають різні. Потрібно, щоб усе було підтверджене документально. Огульно не хотілося б когось звинувачувати», — зауважує начальник Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Андрій Дериземля.

Безперечно, документально звинуватити представників Чернігова буде складно. Чому – пояснює президент Федерації.

«Вони жили в одному наметовому містечку. Коли прийшла поліція, вона не мала претензій конкретно до дітей, яких привіз Сергій, хоча крадіжкою займались вони. Вони висунули претензії всій українській команді, бо вони всі перебували на одній ділянці кемпінгового містечка», — зазначає президент Федерації України з веслування на човнах «Дракон» Валерій Моргун.

Сам Сергій Романчук на камеру відмовився коментувати свої європейські пригоди. А застати його на робочому місці, попри численні вояжі до ДЮСШ, не вдалося. Його ж підлеглі долучились до кругової поруки.

«Я не зобов’язана вам відповідати на якісь запитання. Всі запитання до директора. – А де директор? – Директор у справах поїхав. – Невідомо куди? – Чому? Відомо. Я не зобов’язана вам доповідати», — говорить заступник директора з навчально-тренувальної роботи КДЮСШ № 1 Лариса Шевцова.

Усі, кому дякував за поїздку Сергій Романчук, відмовились від своєї причетності до лобіювання закордонного вояжу. Так, депутат міської ради Регіна Гусак сказала, що вони з Романчуком дякують одне одному часто та безпричинно.

«Він завжди мені дякує, я дякую йому», — наголошує депутат Чернігівської міської ради Регіна Гусак.

Мабуть, така сама ситуація і з міським головою, дякувати якому підлеглим треба часто і щиро. У самого ж градоначальника не знайшлося часу відповідати на незручні питання про підлеглого.

«Я не маю часу спілкуватися. А коли можна з вами поспілкуватись? – Коли буде час. – А коли він буде? – Ось коли буде. Дякую», — відповідає чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Після дощику в четвер – приблизно такий вигляд має відповідь Владислава Атрошенка. Очевидно, саме такі люди, як Сергій Романчук, потрібні команді мера в чернігівському спорті. До речі, подвиги Романчука у Франції, за словами колег, не перші в його біографії.

«І зі збірної його вигнали  за те, що вдарив дівчину-спортсменку, плюс, як я знаю, він обдурив у педуніверситеті, надавши документи, що він майстер спорту міжнародного класу, щоб йому дали вільний графік», — пригадує тренер із веслування Сергій Гамалій.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. И мер дурака корчит, типо не в курсе. Развел бардак. На собственном примере

  2. Белогура тоже похоже в доле , раз документально прикрыл!!!! Вот и не хочет Дерезимле школу Романчука отдавать!!!!

Back to top button