Суспільство (відео)

Крапля в морі: у мерії виділили гроші на три квартири для молодих родин (Відео)

У мерії здійснюють невиразні спроби стримати відтік молоді з Чернігова. Згідно з програмою молодіжного житлового кредитування, у 2018 році заплановано виділити з міської казни 2 мільйони гривень на купівлю близько 200 квадратних метрів житла. На цю суму за нинішніми ринковими цінами можна придбати 3-4 нові квартири.

Начальник міського управління сім’ї, молоді та спорту Андрій Дериземля визнає, що молоді сім`ї хочуть поліпшення житлових умов, однак просто не мають на це грошей. Загалом міська програма молодіжного кредитування розрахована на 5 років і передбачає виділення 15 мільйонів гривень. Порівняно з минулою програмою, це у 5 разів більше, та все одно це крапля в морі. Адже взяти молодіжний кредит хочуть тисячі сімей.

«Більшість молодих сімей потребують поліпшення житлових умов і не мають можливості доступу на ринок житла без бюджетної підтримки. Тому проблема гостра. У 2018 році передбачено 2 мільйони гривень. Це дасть змогу придбати житло по 10 тисяч гривень за метр, близько 200 квадратних метрів. Десь 3 квартири», — розповідає начальник управління сім’ї, молоді та спорту Андрій Дериземля.

Скористатися молодіжним кредитом зможуть чернігівці віком до 35 років. Термін повернення пільгового кредиту – до 30 років. Для сім’ї з дитиною – нульова ставка річних. Для участі в цій Програмі особа або молода сім’я може подати документи до Чернігівського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву». Крім того, є фінансування з державного та обласного бюджетів. Чернігівці ж переконані, що влада докладає недостатньо зусиль для забезпечення молоді житлом. Необхідно покращувати економічну ситуацію, платити гідну зарплату, і тоді молодь матиме якусь надію на життя в Україні, зокрема в Чернігові.

 «Так, проблеми з житлом є в місті Чернігові. Тому молодь і їде, бо немає засобів на житло, а це найголовніше для молодих – почати самостійне життя й отримати хоча б якусь однокімнатну квартиру».

«Усе життя існувала ця проблема, і не тільки в нашій державі, а у всіх країнах. А як вирішити? Економіку держави треба піднімати, і багато залежить від наших керівників».

«Проблема з житлом зараз у всіх є, напевно, не тільки в молоді. Зараз же якась нова програма відкривається, тільки це ж не одразу буде. А вирішити як? Працювати треба, підприємства мають працювати, економіка буде підніматися і валовий продукт буде не такий, як вони кажуть, а такий, тільки справжній».

«Хоч би ціни на квартири нижчі були. Наприклад, щоб заробити на квартиру, я не знаю, все життя треба працювати і не заробиш».

Обсягів коштів, що виділяються з державного та місцевих бюджетів на фінансування молодіжного житлового кредитування, не достатньо, щоб задовольнити потреби всіх охочих. Лише за останні чотири роки кредити змогли отримати лише 23 родини з-поміж кількох сотень зацікавлених.

Журналіст Юрій Михуля

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button