Суспільство (відео)

«Лампочна сага»: журналістське розслідування (Відео)

Підробні документи й підробні лампочки – черкаська фірма виграла тендер. Швидко взялася до роботи. Хоч технічні умови та маркування на ліхтарях відсутні. Вони мали бути цільними й неіржавіючими, з пультом управління яскравістю та захистом від блискавки. Однак…

«Світильник був без маркувань… блок живлення», — представник фірми технагляду Сергій Нацик.

Жодних легальних документів так званий завод-виробник не надав. Однак керівник будівельної фірми «Монтаж» Валентин Коваль переконує, що виробництво налаштоване давно, світлодіодні ліхтарі виготовляють кілька десятків робітників.

«Робимо світильники.. приблизно 30 осіб», — керівник Валентин Коваль.

У такі аргументи не вірять члени комісії. Та знятий ліхтар усе ж таки відправили на експертизу. Хоч Валентин Коваль головним експертом в оцінці якості світильника вважає поліцію, до того ж черкаську.

«Ви можете в міліції спитати… знайшли цього злочинця», — керівник Валентин Коваль.

Із поліцією, як з’ясувалося, у братів Ковалів дійсно тісна дружба, адже, попри кілька кримінальних проваджень за вимагання та за скупку краденого металу, їхні фірми таки працюють. Щоправда, все лише на документах. Неабиякий досвід має й головний інженер ТОВ «ДВРП МОНАТАЖ».

«Давайте так, ви скажете, які документи вам потрібні, і ми все зробимо», — головний інженер Володимир.

У цьому пан Володимир ас, адже на його рахунку кілька фіктивних фірм. Про це свідчать кримінальні провадження та арешти рахунків. Такі факти нас шокують, адже з таким послужним списком брати участь у тендері забороняє закон. Не лякає це лише профільного заступника, з яким і пов’язують цю ліхтарикову аферу. З Олександром Кириченком ми зв’язалися телефоном. Чиновник запевнив, що всі підробки вивчать члени комісії, а він тут ні до чого.

«Я не знаю про цю фірму нічого, та й там є члени комісії, хай відслужують», — Олександр Кириченко.

Своїй колезі я передала всі зібрані документи та адреси, де, можливо, розмістилося легендарне виробництво міфічних лампочок. Перша адреса в Черкасах – це вулиця Пацаєва. Вона на околиці Черкас, у не дуже благополучному мікрорайоні.

«Вітаю колеги…не освічується», — журналіст (м. Черкаси) Марія Голуб.

За вказаною в документах адресою – приватний будинок. Тут достеменно виробництво не розміститься. Телефонуємо за зазначеним у тендерній документації телефоном. Виявляється, це зовсім стороння людина.

Нічого не знають мешканці Черкас про товариство «ДВПР МОНТАЖ» й за іншою адресою. Хоч ця вулиця написана на офіційному пакеті документів, насправді тут її немає. Фактично це приміщення пустує вже кілька років. Щоправда, місцевий охоронець згадує одну кримінальну історію, пов’язану з виготовленням лампочок, унаслідок якої перший господар навіть помер.

«Отут ось було, пару років тому. Давно була фірма… нема нікого», — охоронець.

Звідки ж черкаські бізнесмени привезли до нашого міста лампочки вуличного освітлення – загадка. Про завод-привид не знають навіть місцеві, однак чернігівські чиновники поспішили перерахувати на рахунки псевдовиробників майже три мільйони гривень.

Ще статті по темі

Back to top button