Суспільство (відео)

Ляльководи міськради: громадські слухання стали ареною війни для активістів та чиновників (Відео)

Під тиском активістів міський голова Чернігова погодився на проведення громадських слухань щодо реконструкції Алеї Героїв та нижньої частини Валу. На жаль, «режисура» цього заходу ще більше поглибила кризу у взаємовідносинах громадськості та влади.

«Ви мені заткнули просто рота, витративши мільйони наших грошей», -учасник громадських слухань.

«Чи не вважаєте ви співпрацю з такими некомпетентними проектантами, як щось що може вдарити по вашій репутації. І чи не вважає міська влада витрачати понад мільйон доларів на реалізацію такого неякісного проекту», —  учасник громадських слухань.

Головним же каменем спотикання на слуханнях стала низька якість проектів протиснутих мерією. Перший, щодо Алеї Героїв — презентувала його розробник, директора ПП «Портал – М» Тетяна Мазур.

Розказала про узори вишиванки на прохідній частинні, три круглі фонтани, зелені насадження і про загальну кошторисну вартість у 29 мільйонів.

«Квіткові багаторічні насадження, вони яскраві, вони нам нагадують стрічки у вінках молодиць українських», — Тетяна Мазур, директор ПП «Портал – М».

Показали й яскраві скульптури що заполонять Алею.

«Це ось така яскрава композиція. Дуже яскрава в українському національному дусі», — Тетяна Мазур, директор ПП «Портал – М».

Проте старання архітектори і її попередні роботи громада оцінила по-своєму.

«Ми всі знаємо ваші проекти, зокрема магазин «Космо»  біля Мегацентру», — Сергій Безбородько, громадський активіст.

«Чи не пов’язане те, що вас обрали без конкурсу з тим, що ви були радником чернігівського міського голови на той час», — Олександр Гашпар, громадський активіст.

«Чому для такої Алеї центральної така низька якість візуалізації?», — учасниця громадських слухань, фахівець з викладання плитки.

«Я розумію скільки грошей там витрачено і скільки грошей там ще буде», —учасник громадських слухань.

«Пропозиція? Відсторонити автора цього проекту», — Анатолій Гайдамака, народний художник України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України.

Відхилити існуючий проект та провести відкритий всеукраїнський конкурс – стало головною вимогою присутніх. Утім, після таких пропозицій різко почав закінчуватись регламент для виступу людей.

«Там є заміна плитки, ваші фонтани, більше нічого. Ви чуєте хоч кого-небудь? – Я прошу виключити мікрофон», — Наталія Проскуріна, член громадської ради при Чернігівській ОДА.

Не бажання головуючого ставити питання про зняття проекту Мазур на голосування переламала активна позиція учасників слухань, зокрема, активістів, які були в президії заходу.

«Я вважаю, що необхідно підтримати громадськість і поставити питання за зняття. Друге якщо не набереться голосів (аплодисменти)», — Сергій Гривко, голова громадської організації «Добровольці».

Проте тут спрацювала технологія влади. Ключовий хід від мерії – реєстрація великої кількості учасників для того, щоб людям не було можливості сформувати більшість. Адже лише вона могла змінити рішення влади.

«Простою більшістю голосів від числа зареєстрованих на громадських слуханнях. Тому від числа присутніх ми не можемо, бо це буде порушення», — працівник чернігівської міської ради.

«Згідно наших результатів зареєструвалося 299 чоловік. Жодного разу така цифра не прозвучала», —  Павло Пущенко, громадський активіст.

Реально в залі було набагато менше людей. Що й дало право людям звинувачувати владців у махінаціях. Все нагадувало спектакль результатом якого було провести слухання для галочки.

«Якщо зараз ви не хочете слухати презентацію другого проекту, то я збори оголошую закритими.  – недійсними. – Закритими. Які відбулися але закрились», — Олександр Атрощенко, головуючий на слуханнях, заступник Чернігівського міського голови.

«Нас менше 150-ти. Немає сенсу щось обговорювати. У нас кворуму немає. (аплодисменти)», —  Павло Пущенко, громадський активіст.

Чергове, що обурило громаду це адмінресурс, що аж зашкалював в залі. При цьому залишався масою статистів, не сказавши навіть слова в підтримку проекту влади. А от проти пропозиції громади голосували всі починаючи від членів виконкому і закінчуючи керівником прес-служби міськради.

Режисура конфлікту яка стикнула лобами людей та чиновників спровокувала нервовий фініш.

Слухання не тільки не розв’язали проблему реконструкції, а навпаки – поглибили конфлікт широких кіл активістів та мерії. Головний іміджмейкер міськради Олександр Ломако, який немов в тренерському ложі спостерігав за подіями в залі, своїм дописом у Фейсбуці закрив можливість продовження слухань, на яких навіть не розглянули питання реконструкції Валу.

Такі кроки  перенесуть площадку протистояння на засідання виконкомів та сесій міськради. Де спілкуватись з роздраконеними активістами буде вже мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Дані «громадські» слухання вкотре показали всю суть «відкритості» і «демократичності» чернігівської влади. Коли мова йде про мільйони – влада громаду слухати не буде! Маємо вкотре підтверджений цинічний факт!

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. ура, в очередной раз Наши налоги утекут «своим» фирмам атрошки, мильйонами, а тендер нужен потом-лохам.

Back to top button