Суспільство (відео)

Майстер-клас від психолога: як побороти лінощі (Відео)

Не маєте бажання прибрати в кімнаті, вставати вранці на роботу або закінчити квартальний звіт? Це лінощі в усій красі починають вами маніпулювати. Як уникнути такого негативного явища і постійно бути в тонусі, розказує практикуючий психолог Тетяна Глюк.

— До лінощів я не ставилася б тільки з позиції, що це погано. Якщо виникають лінощі, це означає, що людина десь не чує саму себе. Одна з причин лінощів – відсутність мотивації. І тому, якщо мотивація чиясь.

Відповідно, бажання це робити немає. Лінощі ще можуть бути сигналом страху. Якщо людині треба зробити щось, що, на її думку, вона не зможе зробити, у неї одразу виникає багато справ, щоб не братися за це.

Також лінощі можуть бути через страх брати відповідальність на себе, вийти із зони комфорту. Ще однією їх причиною може бути банальна втома. І лінощі – це сигнал, що треба відпочити.

Стосовно, чи треба боротися з лінощами

— Людина лінощі ніколи не переможе, бо вона боротиметься сама з собою. Щоб лінощі не виникали, важливо поставити собі запитання: «Що лінощі хочуть сказати нам?». Якщо це втома, то просто лягти і відпочити.

Якщо це страх взятись за якусь глобальну справу, то треба розбити її на маленькі етапи.

Якщо це проблема виходу із зони комфорту, то тоді важливе планування. Для розвитку людини важливо робити справи, які не хочеться робити, але вони важливі.

Розібратися з мотивацією. Спитати для себе, чи може це зробити хтось інший. Зрозуміти, для чого особисто це потрібно. Знайти своє джерело мотивації.

І що ще дуже важливо: придумати для себе винагороду. Це стимулюватиме не відкладати роботу в довгий ящик, а зробити це просто зараз.

Ще статті по темі

Back to top button