Суспільство (відео)

Мала, та завзята: Макіївська ОТГ доводить свою спроможність (Відео)

Найменша в області та одна з 10 найменших ОТГ в Україні. Макіївська громада однією з перших об’єдналась у 2015 році. До неї входять лише 6 сіл і менше двох тисяч населення. Новообраний голова громади Петро Баклан довів – успішною може бути навіть така громада, реалізувавши за два роки кілька важливих соціальних проектів.

«У 2017 році поставили вікна і двері в макіївській школі – це на 1 мільйон 200 тисяч», — голова Макіївської ОТГ Петро Баклан.

Окрім того, для 70 учнів закупили шкільний автобус. У приміщенні навчально-виховного комплексу розміщений і дитячий садок, наразі його відвідують 17 дітей.

«Зверталися, щоб купили інвентар кухонний, усе було зроблено. Все, що ми питали, все нам давали. Я дуже задоволена такою співпрацею», — директор НВК с. Макіївка Надія Мозгова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не книжками єдиними: бібліотеки ОТГ перекваліфікують на помічників органів влади

У селі Пустотиному в 2017 році теж відкрили довгоочікуваний дитсадок, відремонтувавши частину шкільних класів.

«Майже мільйон коштів пішло. У селі багато дошкільнят. Цього потребував час. Завдяки об’єднанню була в нас така можливість, у школі навчаються 43 дітей, до садочка ходять 20. Ми відкривали на 16 місць. Але двоповерхові ліжка закупили, то перспектива ще є. Дітки в черзі стоять», — начальник відділу освіти Макіївської ОТГ Валентина Перепелиця.

Надалі мінятимуть вікна і в школі, а також хочуть закупити й сучасні мультимедійні дошки та створити тут комп’ютерний клас. Окрім освітянської сфери, керівництво громади взялось відновлювати пожежне депо в Макіївці. У червні минулого року його урочисто відкрили.

«Нам до районного центру Носівка – 45 км, до сусідніх районних центрів ще більше. Зрозуміло, що ефективну пожежну безпеку можна забезпечити тільки на місці. Було вже 9 виїздів із червня», — заступник голови Макіївської ОТГ Віктор Броварець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Деснянській ОТГ відкрили сольову кімнату

Жителі Макіївської громади не натішаться й відремонтованим будинком культури. Тут тепер мають змогу працювати різні гуртки художньої самодіяльності, серед них створена лише рік тому співоча «РодИна».

«Якби був гурт повний, побільше хлопців, ми зазіхнули б, мабуть, і на народний. У нас потенціал дуже гарний, дівчата молоді, завзяті, співучі. Дзвінкі», — художній керівник ансамблю української пісні «Родина» Анатолій Стратілат.

Успіхами власної громади макіївці надзвичайно пишаються.

«На 100% на краще, якби не було громади, не було б такого, а бачите, як», — мешканець громади Василь Самокиша.

«Потроху розквітає життя в нашому селі. Ви подивіться, який порядок у нас біля сільської ради», — вчителька початкових класів Олександра Жигун.

До об’єднання бюджет однієї Макіївської сільської ради становив 1 млн 200 тисяч гривень. Тепер громада складається з двох сільських рад. Загальний бюджет після об’єднання виріс до 15 мільйонів гривень. Це як державні субвенції, так і власні надходження.

«Наше головне джерело доходів – це земля. У нас 1774 га не оподатковується. У нас зараз питання стоїть провести інвентаризацію. Кожну копійку ми рахуємо», — голова Макіївської ОТГ Петро Баклан.

«Розподілятимемо кошти пропорційно за необхідністю, слухаємо людей. Що говорить громада, куди вкласти кошти. Для цього проводяться збори. Слухаємо пропозиції, кажемо – давайте разом керувати громадою. Громадою ми – сила», — заступник голови Макіївської ОТГ Ольга Самокиша.

Дорожня проблема – одна з найгостріших у громаді. Тільки по селу Макіївка більше 30 кілометрів доріг, із них половина з ґрунтовим покриттям. Але й ці питання вирішуються, запевняють у громаді. На ремонт однієї з комунальних доріг із державного бюджету цього року виділили майже мільйон гривень.

Надзвичайно гостро стоїть і питання медичного обслуговування. Тривалий час у громаді немає лікаря. Нагальну допомогу мешканцям громади надають фельдшери.

«Капаємо людей, уколи робимо, перев’язки. Якщо щось не розумію, то в районну лікарню до Ніжина направляю. Те, що я справляюся, не означає, що лікар не потрібен. Людям же треба договір із лікарем укладати, я за освітою не маю на це права», — в.о. завідувача макіївської амбулаторії Валерій Петрик.

Серед найближчих планів громади – створити ще й комунальне підприємство, що займатиметься благоустроєм по селах. Керівники Макіївської ОТГ поставили перед собою завдання – зробити громаду комфортною для своїх жителів.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button