Суспільство (відео)

Маленька перемога: Кіптівській об’єднаній громаді виповнився рік (Відео)

В останню суботу серпня у селі Кіпті біля сільської ради багатолюдно. Кіптівська об’єднана громада святкує один рік з дати свого створення.

На сьогодні , Кіптівська об’єднана громада — показова в області. Вона об’єднала 6 сільських рад, 12 населених пунктів.

Тепер вже сюди інші сільські голови, навіть з інших областей України, приїжджають перейняти досвід.

— В кожному населеному пункті іде робота, ці 5 мільйонів 313 тисяч гривень , які виділені з державного бюджету, ми їх розподілили на кожний населений пункт,- Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної громади.

Становлення громади проходило важко, децентралізації перешкоджали чиновники. Один з противників об’єднання громад —  перший заступник  голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. На святі у Кіптях у перших рядах.

— Я не противник, я за розумну децентралізацію, щоб громади брали на себе не тільки права, а і були зобов’язані. Сьогодні моє завдання зберегти ту інфраструктуру яка є в районах,- Леонід Сахневич, перший заступник  голови облдержадміністрації.

Та попри всі перешкоди, Кіптівській громаді вже є про що звітувати. Одне з досягнень — створення Центру надання адміністративних послуг, який в цей же день урочисто відкрили. Сучасне приміщення, комфортні умови для роботи, молоді кваліфіковані спеціалісти. Тут можна буде отримати весь комплекс послуг, які раніше надавала сільська рада. З нововведень — послуги  державного реєстратора та держгеокадастру.

Це молоді хлопці, дівчата, але це не студенти, а ті, хто вже певний час працювали в інших структурах,— Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної громади.

ЦНАП створювали за кошти місцевого бюджету. Це стало можливим завдяки тому, що 60 відсотків від податків підприємств, які працюють на території громади, залишаються на місці. Але на цьому зупинятися не варто, впевнені прихильники децентралізації.

— Ми тільки пів року працюємо, а вже бачимо наслідки своєї праці. У нас у планах водогін у Кіптях, освітлення населених пунктів,- Володимир Кучма, голова Кіптівської об’єднаної громади.

— Для того, щоб громади які об’єдналися мали подальший розвиток, їм не потрібно радіти перемогам, які є , а потрібно думати про подальші кроки. Треба залучати інвестора. Сидіти на місці не можна,-  Ірина Грозенко, керівник виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення ВАССР.

 

 

Ще статті по темі

Back to top button