Суспільство (відео)

Марнотратство і показуха: у Чернігові висадили «золоті» японські деревця (Відео)

До приїзду до Чернігова аташе економічного відділу Посольства України в Японії Іто Юрі міська влада вирішила висадити 51 сакуру в парку навпроти «Мегацентру» на загальну суму 160 тисяч гривень.

— Скільки витрачено було на висадку сакур? 160 тисяч. Це не був подарунок? Ні. Це з нагоди Дня Японії в Україні, — Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова.

Хороша ідея, якби не два «але». По-перше, за словами науковців-ботаніків, сакури – дуже примхливі рослини, і, щоб рости в Чернігові, вони мають бути вирощені не просто в Україні, а саме в Чернігові.

— Зазначу, що клімат Чернігівщини більш жорсткіший. Сакура дуже вибаглива в кліматі, вологості, ґрунті. Вони просто пропадуть. В найближчі одну-дві зими вони можуть пропасти.

— Красу можна зробити з тими рослинами, які в наших умовах. І не треба жодних зайвих витрат. Нічого, — Олександр Лукаш, доктор біологічних наук, професор кафедри екології ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка, ботанік.

По-друге. Це вартість національного символу Японії. За купівлю однієї рослини сорту Роял Бургунді з міського бюджету було витрачено 2 680 гривень. Купляли їх через чернігівське підприємство «Ірбіс».

— Цей сорт називається Роял Бургунді. Прищеплений до наших широт. Ми купували в нашого партнера. Він привозив його, здається, з Одеси. Партнер – «Ірбіс», — Роман Старіков, керівник КП «Зеленбуд»

Чернігівці вже дали оцінку тому, як міська влада витрачає кошти громади.

— Дуже дорого. 2700 – дуже дорого, на мій погляд.

— Ціна – це дуже. Це дві мінімальні пенсії. Це дуже, дуже дорого.

За словами Владислава Атрошенка, влада має надію, що екзотичні рослини приживуться в Чернігові і вандали їх не знищать. Мер міста більше сподівається на свідомість чернігівців, а не на наші правоохоронні органи.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button