Суспільство (відео)

Медична реформа в ОТГ: не вистачає фахівців (Відео)

Об’єднані територіальні громади шукають компетентних лікарів.

Наприклад, у Кіптівській забезпечують житлом, зарплатнею і соціальним пакетом послуг, аби тільки знайти для лікарні первинної допомоги фахівців-медиків. Одного такого молодого інтерна зустріли просто на прес-конференції та всіляко заманювали до себе.

— Ваші вимоги, щоб прийти до нас на роботу. Ми одразу за народження дитини даємо двадцять тисяч гривень, — Володимир Кучма, голова Кіптівської ОТГ.

Та, виявляється, проблема з кадрами не єдина, і це – зовсім не жарти. Голови об’єднаних громад нарікають ще й на застаріле обладнання нинішніх амбулаторій.

— Якщо казати про первинну ланку, то в більшості амбулаторій відпадають дверцята в грубках, обладнання старе, яке там нині стоїть, — Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ.

Реформа медицини тепер передбачає, що первинна допомога стане доступною в громадах. У таких лікарнях інтенсивної терапії обслуговуватимуть не менше 80 відсотків хворих. І лише надтяжких транспортуватимуть до вузлових лікарень. А за лікування з бюджету громади перераховуватимуть гроші.

— Це розбито на кілька років, у 2017 пріоритет сімейний лікар, — Петро Гармаш, начальник Департаменту охорони здоров’я.

Тепер гроші ходитимуть за пацієнтом, а зарплатня сімейного лікаря залежатиме від кількості пацієнтів, які в нього обслуговуються.

Ще статті по темі

Back to top button