Суспільство (відео)

Мегаплатіжки скасовуються: за тепло в під’їздах можна не платити (Відео)

Холодні батареї в під’їзді і серйозні суми за опалення місць загального користування – з цією проблемою вже декілька років борються жителі будинку по вулиці Менделєєва, 1-Б, що навпроти міського парку відпочинку.

«Батареї в під’їзді перестали функціонувати, відтоді тепло в під’їзд у батареї не подається, а нам присилають квитанції «Облтеплокомуненерго» на сплату місць загального користування», — житель будинку по Менделєєва 1-Б Олексій Хоменко.

«Нам приходять квитанції із дуже великими сумами за опалення місць загального користування. Це при тому, що опалення в місцях загального користування не функціонує і фактично ця послуга нам не надається. Тобто «Облтеплокомуненерго» хоче, щоб ми платили за послугу, яку вони нам не надають», — Андрій Победа, житель будинку по Менделєєва 1-Б.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові знову зростуть тарифи

«Опалення за квартиру  250 гривень, а за під’їзд 510», — Еліна Шик, жителька будинку по Менделєєва 1-Б.

За словами тепловиків, з’ясувалося, що тепло в під’їзді жителі будинку втратили з власної волі. І розказали шлях його повернення.

«Із метою економії жителі самовільно перекрили опалення сходового майданчика і вони розморозились. Тому ми перекрили стояк. Зараз їм треба звернутись до КП «Деснянське». Останнє пише листа на нашого голову правління – і далі буде вирішено питання», — Юрій Самбор, начальник дільниці № 18 «Облтеплокомуненерго».

Але обурення людей більше стосувалося цифр у квитанціях, аніж холодних батарей. На це запитання голова правління «Облтеплокомуненерго» дав вичерпну відповідь: не хочете – не платіть.

«Ми на сьогодні в квитанціях пишемо «Рекомендована плата». Тобто людина хоче – платить. Хоче – не платить. Рекомендований рахунок до того часу, поки прийме Мінрегіон положення стосовно розподілу теплової енергії по місцях загального користування», — Віктор Геращенко, голова правління чернігівського «Облтеплокомуненерго».

Що буде з неоплаченими платіжками після врегулювання ситуації міністерством – невідомо. Друге, що обурило людей, то це позиція міської влади, до якої вони також звернулись по захист своїх прав.

«У міській раді не взялися розглядати цього листа, а перенаправили його до «Облтеплокомуненерго», і відповідь мені вже прийшла від них. Тобто це виходить лист перенаправили тому, на кого скаржаться», — Андрій Победа, житель будинку по Менделєєва 1-Б.

«Держава не зацікавлена, щоб люди отримували справедливість», — Еліна Шик, жителька будинку по Менделєєва 1-Б.

У відповідь владці розказали про аншлаг таких звернень і обґрунтованість рахунків тепловиків. Також дали пораду чернігівцям на перспективу.

«Звернень стосовно місць загального користування дуже багато. Стосовно того, що розрахунки, які надає «Облтеплокомуненерго», перевищують платежі за комунальні, здавалося б, це нонсенс», — Андрій Черненко, заступник чернігівського міського голови.

«Я думаю, що коли будуть вибори, треба чітко дивитись, кого вибираємо.  Тому що те, що ми бачимо, це лише вершина айсберга, того, що відбувається з нарахуваннями цими», — Андрій Черненко, заступник чернігівського міського голови.

Щодо будинку по Менделєєва, то Віктор Геращенко обіцяв розібратися з сумами в платіжках.

«Я з’ясую, що там за проблеми, і ми вирішимо це питання», — Віктор Геращенко, голова правління чернігівського «Облтеплокомуненерго».

Проте, скоріш за все, вони залишаться без змін, адже розрахунки тепловиків їх підтверджують. Сьогодні ж люди можуть просто не платити, якщо не згодні, але на перспективу думати про економію також варто. Якщо не цікавить тепло в під’їзді, можна позбутися батарей.

«Якщо люди захочуть зняти батареї, вони можуть заплатити кошти якійсь фірмі і зняти їх, і все. Ми це заактуємо», — Віктор Геращенко, голова правління чернігівського «Облтеплокомуненерго».

Але поки центральна влада не придумала реформаторської форми розрахунку опалення під’їзду, варто знайти і позбутися джерела значних тепловтрат, водночас не поставивши своє помешкання під загрозу руйнування від холоду і вологи.

Журналіст Олег Дешура  

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. это все неправда-наш мер лучший из всех))так надо комментировать эту ситуацию?)))

    1. Интересно получается… в квартирах по 40 м2 пятиэтажек платежки по 1400 грн. по домовому счетчику. А в элитном доме по 250 грн??? + 510 за подъезд (наверное домовой счетчик учета тепла стоит)??? а площадь квартирки какая? Правильно, отрезайте батареи в подъезде и платите по 250 грн., по домовому пусть дядя оплатит. Простаки пятиэтажек оплатят за весь город. Ведь убытки все равно разложат на всех новым тарифом. Не
      зажрались ли Вы, «самые бедные» города.

Back to top button