Суспільство (відео)

Мертва дитяча база: невтішна доля чернігівської «Фортуни» (Відео)

Близько 10 років тому тут юрбами бігали діти, лунав дитячий сміх, а зараз це пустка і більше нагадує чорнобильську зону відчуження. Ми зараз знаходимося на території дитячої бази відпочинку «Фортуна», що колись носила ім’я Германа Тітова.

Дитяча база відпочинку «Фортуна» тривалий час перебувала на балансі Чернігівського інституту економіки і управління, а після злиття «регіоналки» з технологічним університетом автоматично перейшла до «політеху». Утім, об’єднання навчальних закладів особливо не вплинуло на базу – територія так і залишилася занедбаною. Лише іноді там збираються студенти.

«Там знаходиться геодезичний полігон, полігон для обробітку землі, агрономи займаються, там ми також проводимо різноманітні заходи. Також є договір про патріотичне виховання», — головний інженер ЧНТУ Василь Карабанов.

База застрягла у кризовому павутинні. Причина, як завжди, в усіх однакова – немає грошей. Востаннє тут робили ремонт у 1976 році.

«Не вистачає грошей, але що в наших силах – ми підтримуємо. Є проекти і з енергозбереження, і проекти такі, щоб цю базу зробити для всіх із стадіоном, концертним залом. Ми бережемо її як зіницю ока», — головний інженер ЧНТУ Василь Карабанов.

Але берегти такий ласий шматочок у мальовничому місці – не так уже й легко. За останні два роки було здійснено 4 спроби рейдерського захоплення бази. Відвойовувати державну власність у бандитів допомагала СБУ.

Розтягують табір по шматках і місцеві ділки – крадуть метал, руйнують цегляні приміщення, і, звісно ж, пиляють дерева. Сторожі запевняють, що шукачів легкої наживи хоч кадилом відганяй.

Стадіон і спортивні майданчики позростали кущами. На футбольному полі не те що м’яча загубити, там навіть самому заблукати можна. Але директор бази запевняє, що іноді тут усе ж таки проводять студентські змагання. «Проводилися спортивні заходи. Багато було людей. Волейбол, футбол. Факультети між собою проводять змагання. Рухливі ігри різні. Намагаємося підтримувати в нормальному стані в умовах безгрошів’я. Перспектива розвитку є», — директор бази Микола Баєвський.

Утім, жителі дачного масиву, що неподалік бази, бачать по-своєму майбутнє дитячої бази. Люди бояться, що заповідні землі віддадуть під забудову.

«Я хотіла би, щоб повернули дітей. Раніше, пам’ятаю, був табір, приємно було. Діти відпочивали. Ця територія – ласий шматок для багатеньких: поряд із містом і така краса. Це заповідні місця, а їх можуть віддати під котеджі. Берегти треба», — жителька дачного містечка Валентина.

Будувати елітні котеджі на території бази «Фортуна» поки не збираються, мовляв, це все державна власність і закон не дозволяє. Хоча всім відомі «земельні експерименти» зі зміною цільового призначення та навіть приватизацією ділянок, тому бути категоричним у цьому питанні не можна.

«Жодних виробок і забудов не ведеться і не буде. Бо все це під захистом держави. Земля державна», — головний інженер ЧНТУ Василь Карабанов.

Як складеться доля бази «Фортуна» в майбутньому – ще невідомо. Звісно, хотілося б, щоб цей табір відродився і там знову змогли б відпочивати сотні дітлахів.

Та, на жаль, подібні напівзруйновані табори вже не в тренді – зараз модно, і, очевидно, дуже вигідно розкидатися мільйонами на фонтани та дитячі паровозики.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Ага Атрон у нас только за популярные решения — это которые приносят баблишко лично ему… Не знаю, как можно так херить детей и их нужды! Ничего святого у наших чинуш не осталось(((( Могут только обещать, а дальше то дело не идет((((

Back to top button