Суспільство (відео)

Міграційний настрій: чернігівці не проти працювати за кордоном (Відео)

Із кожним роком кількість українців, які бажають працювати за кордоном, збільшується. Хтось шукає таким чином кращих перспектив для кар’єрного зростання, хтось – для життя.

Беззаперечною перевагою також є висока оплата праці, заради якої люди готові закривати очі на відсутність офіційного працевлаштування та роботу поза нормами. І якщо раніше роботи мали переважно сезонний характер, то останні роки показують – люди прагнуть мати постійний високий заробіток.

Польща, Угорщина та Чехія – лідери в списку країн, куди люди виїжджають на заробітки.

Як вчернігівці ставляться до заробітків за кордоном і українців заробітчан?

Позитивно. Чому б їм не працювати за кордоном, якщо держава не може забезпечити робочі місця?

До явища ставлюся не дуже, зі свого боку, тому що я хочу працювати в Україні. Але якщо деяким людям треба виїхати. Взагалі ситуація не дуже приємна. Краще ж працювати у своїй улюбленій державі.

Хотілось би, звісно, щоб вони залишались тут, в Україні, допомагали тут. Але так нормально, в кожного свої сім’ї та свої вподобання.

Добре. Сам би поїхав, але поки от з онукою.

Є і в Польщі, і в Чехії багато знайомих, які їздять.

Я ставлюся добре. Тому що це гарний заробіток. Тим паче в Чернігові знайти хорошу оплату важко. 

Кожен має вибирати собі таку роботу, де він отримає гідну нагороду. Якщо він не знайшов тут роботи, то він має право поїхати за кордон працювати. Але ж і тут можна знайти роботу, якщо забажаєш.

Це залежить від достатку, якщо людина хоче розвиватися і досягти успіхів у житті, то вона може і реалізує себе в іншій країні. Тобто якщо нема достойного заробітку в нашому місті, це змушує людей переїжджати до інших країн, аби мати гарне життя і заробіток.

В мене родина проживає у Волинській області. А вона є передовою по заробітчанству в Польщі, а раніше в Італії, Португалії. Але розумієте, це дуже погане явище для молодих людей. Які будуть розпадатися через 2-3-5 років. Ми це все проходили, та бачили.

Дякую державі, що вони змушені їхати туди. Я їх прекрасно розумію.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button