Суспільство (відео)

Мільйони для онкохворих Чернігівщини збиратимуть на благодійних акціях (Відео)

Променева терапія дає суттєві результати при лікуванні онкохворих. А сам метод використовується при багатьох локалізаціях раку. Щорічно лише в Чернігівському обласному онкологічному диспансері променеву терапію отримують майже 2,5 тисячі пацієнтів. Для покращення результатів лікування на початку року було розпочато будівництво нового приміщення для лінійного прискорювача. На реалізацію масштабного проекту з різних джерел було спрямовано понад 80 мільйонів гривень.

«Це апарат, який сам генерує пучок електронів і фотонів. Відповідно, він працює тільки тоді, коли підключений до електромережі. За її відсутності апарат не становить жодної загрози», — розповідає головний лікар КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер» Валерій Зуб.

На сьогодні вже розпочали перекриття даху. А до 1 грудня планують завершити всі зовнішні роботи. Лінійний прискорювач також придбали. Терапія на цьому апараті буде безкоштовна для всіх жителів міста й області.

Але для того, щоб комплекс запрацював, одного лінійного прискорювача замало. Адже перш ніж проводити опромінення на людині, треба виконувати попередні моделювання на фантомі.

«Лінійний прискорювач – це сам апарат, який випромінює, який лікує пухлину. А щоб провести попередні розрахунки дози, визначити розміри пухлини, форму, треба попередньо провести саму діагностику, це робиться за допомогою комп’ютерного томографа. І дозиметрію. Це фантом, на якому попередньо буде проводитись опромінення».

Така спеціальна апаратура дасть змогу визначити, чи правильні розрахунки дози опромінення. Щоб, окрім самої пухлини, не пошкодилась здорова тканина. На придбання цього обладнання бракує 25 мільйонів гривень, кошти планують отримати завдяки благодійникам. Першим у цьому марафоні буде благодійний вечір «Промінь надії», що відбудеться 20 листопада в Чернігівському драмтеатрі.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button