Суспільство (відео)

Мільярди на дороги і зарплати: Гройсман розповів про родзинки бюджету на 2017 рік (Відео)

Чесний бюджет очікує українців наступного року. Принаймні так охарактеризував проект бюджету, поданий на розгляд парламенту, Володимир Гройсман. Під час зустрічі з регіональними ЗМІ прем’єр-міністр окреслив основні завдання, які уряд ставить перед собою на 2017 рік. Серед пріоритетів держави – якісні дороги.  

«Бюджет зросте з 749 млрд до 876 млрд. Структура доходів залишається практично незмінною, з’являється тільки дорожній фонд. Який буде наповнений акцизами і сплатами на рівні 14.2 млрд. Окрім того, ми забезпечимо залучення міжнародних фінансових організацій для фінансування доріг. Загальний бюджет становитиме приблизно 35-40 млрд. Сьогодні цей ресурс налічує 20 млрд. Ми змінюємо саму систему . Буде Дорожній фонд, децентралізація доріг місцевого значення, перейдуть на рівень місцевих адміністрацій», — Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України

До бюджету також закладають 10-відсоткове зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

 «З першого грудня – це буде 1 600 гривень, зараз 1 450. І далі двоетапне зростання до 1 762 гривень», — Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман зауважив, що уряд продовжуватиме політику в напрямі децентралізації. Нововведення наступного року – оплату житлово-комунальних послуг у навчальних та медичних закладах перекладуть на плечі місцевих бюджетів.

 «Це правильно, тому що власниками будівель шкіл і лікарень є міські ради, це їх власність. Друга позиція, коли ми передаємо субвенції на ці цілі, то тут виникає питання, чи є стимул робити енегомодернізацію.  Утеплювати школи, замінювати вікна, модернізувати котельні, робити так, щоб ці будівлі витрачали менше ресурсів», — Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На соціально-економічний розвиток об’єднаних громад наступного року фінансовий ресурс планують збільшити до 9 млрд гривень.

Уряд потурбувався і про пільговиків. В Україні наразі дуже багато пільгових категорій громадян. Та реалізувати власне право на пільгу в українців не завжди є. Міністерство соціальної політики пропонує взамін грошову компенсацію пільг.

 «У нашому суспільстві є різні пільгові категорії, якщо всі ці пільги систематизувати , а потім монетизувати, то людина зможе на рівні з іншими платити за послуги. В цьому і полягає ідея. Якщо ми перейдемо на такий варіант взаємовідносин людини і держави. 100% ми не забезпечимо, але кожен пільговик отримає ту частку, на яку мав би право, але отримав чи ні – залежить від того, де він проживає», — міністр соціальної політики України Андрій Рева.

Подібний законопроект Міністерство соцполітики вже розробило, до кінця року його має розглянути Верховна Рада.

Ще статті по темі

Back to top button