Суспільство (відео)

Торішню субсидію перераховуватимуть автоматично (Відео)

«Нульові» субсидії, збереження «старої», відміна субсидій, соціальні інспектори – все це нині непокоїть чернігівців, «підігрітих» невиправданим зростанням тарифів.

Про це спеціально для ЧЕline розповів керівника Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Олег Русін.

Чому чернігівці отримують «нуль» у графі «Субсидія»?

-Для розрахунку субсидії береться кількість зареєстрованих осіб, кількість послуг, рівень заробітної плати і вартість послуг. Відповідно до розрахунків визначається обов’язковий мінімальний платіж, який людина має сплачувати згідно зі своїм майновим станом і спожитими послугами.

Ну, наприклад, обов’язковий платіж, згідно з комп’ютерним розрахунком, становить 150 грн. В опалювальний період, наприклад, домогосподарство споживає 500 грн, то 350 грн компенсуватимуть за рахунок житлової субсидії.

Така сама ситуація в неопалювальний період. Громадянин має обов’язковий платіж у 150 грн, а вартість послуг становить 100 грн, тож громадянин має сплачувати цю вартість послуг в повному об’ємі. Якщо сума обов’язкового платежу більша, ніж вартість послуг, тоді виникає таке поняття, як «нульова» субсидія. Тобто субсидія призначена, вона нараховується, але сума компенсації становить нуль, тому що вартість послуг нижча, ніж безпосередній обов’язковий платіж. Це не означає, що за громадянина забули.

Субсидія може відмінятися в таких випадках

Олег Русін назвав такі основні причини, через які субсидія може бути скасована:

-По – перше, якщо громадянин не сплачує рахунки на рівні мінімального платежу. Наприклад, якщо основні рахунки на 500 грн, а мінімальний платіж 150 грн, то громадянин обов’язково має сплачувати ці 150 грн, зокрема це стосується надання послуги в домогосподарствах без засобу обліку, тобто лічильника. У разі, якщо громадянин не сплачує, то й субсидія  взагалі нараховуватись не буде, допоки громадянин не почне виконувати своїх зобов’язань і не погасить заборгованість за субсидією.

По-друге, якщо громадянин здійснив покупку на 50 000 і більше тисяч гривень (одноразово) та приховав цю інформацію. І взагалі, якщо громадянин намагається щось приховати від управління і це «випливає», то це може призвести до припинення надання субсидії.

Ми постійно нагадуємо, що в разі зміни чинників (кількість зареєстрованих осіб, кількість послуг і розмір доходу), що впливають на нарахування платежу, громадянин повинен в місячний термін повідомити про це.

По-третє, на сьогодні від 1 травня 2016 року передбачене право соціальних інспекторів робити вибіркову перевірку «чесності» громадянина. Тобто на скільки рівень задекларованих доходів відповідає рівню його життя. Якщо соціальний інспектор звітує про те, що громадянин був, скажімо так, не дуже відвертим, то в такому випадку субсидія також може бути відмінена. Також це може статися, якщо соціальний інспектор не був допущений до приміщення для обстеження.

Чи треба переоформляти субсидію, що була оформлена минулого року?

Директор департаменту заспокоїв чернігівців, які вже оформили субсидію минулого року: —

-Субсидія призначається терміном на рік. До кінця опалювального періоду. Після чого проводиться її автоматичне перерахування на наступний період громадянам, яким вона була оформлена. Єдина зміна стосується громадян, яким субсидія надавалась у натуральній грошовій формі (субсидія на тверде паливо, скраплений газ). Оформлення такої субсидії потребує безпосереднього звернення громадянина до управління соціального захисту.

Охочих отримати субсидію цього року побільшає вдвічі

Також Олег Русін навів цікаву статистику стосовно субсидіювання на Чернігівщині:

-Минулого року в області подали заяви на право скористатися субсидією понад 250 тис. домогосподарств, із цієї кількості близько 209 тисяч її було призначено.

Понад 70% отримувачів субсидії сплачували менше 10 % від загальних доходів за їхнім домогосподарством.

Відповідно до статистики, очікуємо цьогоріч збільшення заявок на субсидії в 1,8 разу.

По всій Україні субсидіями користувались близько 5 млн домогосподарств, цьогоріч передбачається, що користуватимутьсь близько 9 млн. Тобто на Чернігівщині очікуємо близько 400 тис. звернень по житлову субсидію за загальних 505 тисяч домогосподарств в області.

Ще статті по темі

Back to top button