Суспільство (відео)

Молоко і рок-н-рол: латвійці будуть «перевиховувати» корів Чернігівщини (Відео)

Латвійські викладачі навчать корів давати європейське молоко. Їх зустрічає перший заступник голови Чернігівської ОДА.

Усміхнений, хоч і заклопотаний Леонід Сахневич просить гостей не затримуватися при вході та бути як удома. Сам же не відривається від телефону. За кілька хвилин таки починає бесіду з латвійськими гостями.

«Цінно те, що латвійсько-український проект. І це дуже допоможе нашим керівникам підприємств»,  — перший заступник голови чернігівської ОДА Леонід Сахневич.

Щоб корови доїлися, треба обладнати сараї звукосистемою та вмикати їм класику. Хоч це й не традиційний метод збільшення надоїв, та латвійські корови вже меломани. Їм навіть рок-н-рол вмикають.

«Науково доведено, що класика більше розслабляє тварину, і тоді вона дає більше молока. Хоча, звісно, це залежить від утримання корів», — експерт-консультант із ветеринарної медицини Дайніс Арбуданс.

Латвійські експерти приїхали, щоб українське молоко зробити за європейськими стандартами. Це вже другий урок – практичний. Кілька днів тому українські фермери вже куштували таке молоко в Латвії. Тепер просять закордонної  консультації і для своїх корів.

«Це в нас ПАТ Тарасівка, Коропського району,Семенівський район і Лукашівка. Це ті, хто хоче співпрацювати»,  – голова центру сприяння розвитку громад Римма Олексієнко.

Співпрацювати українські фермери можуть через українсько-латвійський проект. Про якість коров’ячого молока українцям розкаже цей спеціаліст.

«Основне моє завдання – навчити всього, що я знаю. Цим я і поділюся з вашими людьми. Якщо чесно, в мене є невелике господарство, але я спершу займався коровами, а тепер уже 9 років у мене вівці, а ще я вирощую зерно», — експерт з якості молока Ілмарс Гудуліс.

Протягом цього тижня експерти  оцінять корів та їхнє молоко на Чернігівщині. Потім напишуть практичний посібник для фермерів.

Ще статті по темі

Back to top button