Суспільство (відео)

Мусульмани Чернігова засуджують теракти і вбивство людей та запрошують на спільну молитву (Відео)

У маленькій кімнатці вони спершу збираються, аби почитати молитву, а потім по кілька годин чаюють і балакають на буденні теми. Тим, хто в Чернігові сповідує іслам, культурний центр мусульманської молоді заміняє і мечеть, і мовну школу арабської мови, і місце зустрічі однодумців.

«Це так само, як люди до церкви ходять, а ми в організацію. Вона заміняє нам мечеть, до якої приходимо, молимося, якісь свої питання вирішуємо», — розповідає мусульманин Сабухі.

 Сабухі і його молодший брат Турал – азербайджанці, хоча Турал вже народився в Чернігові. Він каже, що є дуже віруючою людиною – щодня читає молитви, вчить Коран і намагається не грішити.

«Щоб залучити людей до ісламу, треба бути прикладом. Намагаюся не матюкатися, не пю і не курю, спортом займаюсь», — відзначає мусульманин Турал.

Тим, хто приходить сюди вперше, допомагають зрозуміти, що іслам – це не страшно, мусульмани – це не загроза, а Коран – це не збірка суворих правил, які необхідно завчити, дотримуватися і боятися. Той, хто повірить в існування Творця і його пророків та посланців, може прийняти цю віру й очиститися від усіх гріхів.

«Якщо людина вірить, що над нею є Творець, вона переконана, що він – єдиний Творець, вона вірить у всіх пророків і посланників, а в ісламі ми віримо абсолютно в усіх Божих посланників, починаючи від Адама та закінчуючи пророком Мухаммедом, в Ісуса віримо, Ноя, Авраама. Людина вірить у судний день і знає, що, коли вона помре, її судитимуть. Я зараз назвав шість стовпів ісламу. Якщо людина в це вірить і визнає це, то вона каже: Я свідчу, що немає божества гідного поклоніння, крім Аллаха, і що Мухаммед є його рабом і посланником. Людина з цими словами входить в релігію іслам і всі попередні гріхи стираються», — розповідає проповідник ісламу Віталій Коломієць.

Віталій проповідує в цій мечеті майже півтора року. Він чернігівець і був охрещений у православній церкві. Одного разу Віталій зрозумів, що релігія українців надто гріховна. Як приклад, наводить попівство і побори в церквах. Бога, в якого захотів повірити, він знайшов в Ісламі і Корані. І в свої 29 років побував у Саудівській Аравії та здійснив хадж – обряд поклоніння, який має хоча б раз у житті пережити кожен мусульманин.

«Той, хто, як сказав Пророк Мухаммед, здійснив повноцінний хадж, той став таким чистим, як у той день, коли народила його мати, тобто стерлись усі його гріхи», — продовжує проповідник ісламу Віталій Коломієць.

Віталій нам показує Коран, якого звичайній людині торкатися заборонено. Він надрукований арабською і це першоджерело Священної книги, якій майже півтори тисячі років.

«Коран мусульманин бере тільки очищений, коли він сам очищений. Яким чином? Якщо зробив ритуальне обмивання – омив обличчя, рот, ніс, омив руки, голову з вухами і ноги помив, то він став ритуально чистим. Він може відкривати одкровення і його читати», — зазначає проповідник ісламу Віталій Коломієць.

Є ще одна вимога Корану, яку в чернігівській мечеті порушувати – теж гріх. Чоловіки і жінки тут сидять в окремих кімнатах.

«Чому жінки окремо від чоловіків? По-перше, це наказ Творця – не змішувати чоловіків і жінок разом, якщо це не мати, сестра, дружина. Щоб не було суміщення, змішання, щоб надалі не виникло симпатії і все інше, що призводить до гріха надалі», — відзначає проповідник ісламу Віталій Коломієць.

Іслам – не агресивна релігія, як це нам нав’язує світова спільнота. Віталій каже, що вони ніколи не ображають своїх жінок, не схвалюють розлучення, до речі, серед мусульманських родин їх найменше і, звісно, засуджують вбивство людей і теракти, які нині поширені у світі. Мусульмани, які вдаються до такого, жорстко порушують Коран.

«У Корані заборонено вбивати невинну душу, як-то кажуть: хто вбив хоча б одну людину не по праву, не маючи на це права, то гріх, ніби ти вбив усе людство, і хто врятував одну душу – ніби врятував людство. І заборонено вбивати невинну людину», — розповідає проповідник ісламу Віталій Коломієць.

Культурний центр мусульманської молоді працює в Чернігові вже майже два роки. Кілька разів на тиждень і кожної п’ятниці тут чекають тих, хто заблукав у релігійних нетрях і не може знайти Бога. До речі, сьогодні майже половина чернігівських мусульман, які відвідують цю мечеть, – українці.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button