Суспільство (відео)

На Чернігівщині прихильників децентралізації називають «сепаратистами» (Відео)

Чиновники різних рівнів, незважаючи на вказівки Кабміну, намагаються провести на Чернігівщині реформу з децентралізації за власними інтересами. На їх переконання, об’єднаю територіальні громади мають створитись за принципом «1 район – 1 громада».

Тих, хто противиться, називають «сепаратистами» та звинувачують у спробі створення в області «ДНР» та «ЛНР».

Саме так на громадських зборах, що 28 липня пройшли у селі Сидорівка Борзнянського району, селян назвав в.о. голови адміністрації Віктор Бондаренко.

Детально про вчорашні події в ексклюзивному коментарі ЧEline розповів Віктор Горбащенко, голова Борзнянської райради:

«У селі Сидорівка відбулися громадські слухання з питання приєднання Холмівської громади до Комарівської громади згідно з перспективним планом, затвердженим ОДА і погодженим обласною радою, що був направлений до Кабінету Міністрів, який теж погодив ці утворення.

На сьогодні в перспективному плані, затвердженому Кабміном, стоять три Борзнянські громади: Борзнянська, Комарівська і Лисичанська. От як раз Комарівська, відповідно до своїх кордонів, приєднує до себе Холми та Сидорівку. З цього приводу й відбулися громадські слухання.

Були представлені на слуханні в.о. голови адміністрації Бондаренко Віктор Володимирович, я як голова районної ради, обласний депутат Хавило Анатолій Петрович, керівник сільгосппідприємства, що працює в Холмах і Комарівці, Пирковський Микола Федорович, був радник голови районної ради Горбащенко Анатолій Анатолієвич і були присутні актив села, сільська голова Холмів зі своїм виконавчим апаратом. І жителі цієї громади.

Віктор Володимирович виступав перший, і сказав чи жартома, чи серйозно: «Що це за зібрання? Хто його зібрав? Ви – сепаратисти, ви схожі на ЛНР, ДНР». Люди, звісно, були шоковані. Щоб зразу голова чи в.о. голови почав розмову з людьми. Це було принаймні недоречно і некрасиво.

Він у своєму виступі сказав, що на сьогодні є така думка в ОДА, що один район – одна громада. Ця думка через керівників РДА насаджується в райони.

Але ж згідно з планом, згідно з розподілом, все-таки три громади. Більшість людей у районі дотримуються того, щоб у районі було кілька громад. Треба дати можливість людям попрацювати в нових умовах. Зробити щось. Отримати якісь кошти. Подивитись, дієздатна ця громада чи недієздатна.

На сьогодні Комарівська громада нараховує 5 тисяч жителів. Чому вона не є дієздатною?  Вона є дієздатною. Але чомусь складається така думка, що повинен бути один район. Можливо, це тому, що одним районом, керівником, легше управляти, ніж, наприклад, трьома чи чотирма. Можливо, це й так. Ми не можемо цієї думки спростовувати. Але така думка ходить у головах всіх борзнянців, жителів сіл, вона активно пропагується.

Я як голова районної ради проти цього. Я казав, кажу і буду казати, що я – за створення громад. Я виступив перед людьми. Пожурив Віктора Володимировича за його «сепаратист», за його слова. Вибачте, ми не сепаратисти, ми – жителі Борзнянського району, ми – громадяни України, і ми повинні знати, що робиться в районі в плані децентралізації. І розповів людям основні позиції закону про децентралізацію.

Потім виступав Анатолій Хавило, теж із позицією того, що треба підтримувати децентралізацію. Виступав Микола Пирковський, керівник «Української молочної компанії», він теж підтримав думку, що треба дати можливість людям самим визначатися, куди йти і що робити. Потім поставив на голосування питання надання згоди на приєднання села Сидорівки до Комарівки.

Я розумію, що відривати село від Холмівської громади теж не треба було, але люди висловили свою думку. 339 осіб проголосували за те, щоб приєднатися до Комарівської громади, але провести громадські слухання і в Холмах. І це рішення, яке вони приймуть, депутати Холмівської селищної ради на своїй сесії затвердили або не затвердили. Оце так відбулись у нас громадські слухання».

Ще статті по темі

Back to top button