Суспільство (відео)

На Чернігівщині провели експеримент над постраждалими від аварії на ЧАЕС (Відео)

Десятки судів та роки боротьби. Хворі на рак щитоподібної залози досі воюють із чиновниками за справедливість. 7 років тому над цієї категорією громадян провели експеримент. Чиновники усілякими способами позбавили їх усіх пільг.

«Чи домовилися, чи якось так склалося, що забрали 1 категорію. Чиновники вважали, що діти, які отримали опромінення, до 18 років не мають отримувати 1 категорію»,координатор ГО «Постраждалі від йодного удару» Наталія Соломаха.

Проте люди не змирилися і почали тривалу судову тяганину. Вона нещодавно закінчилася успішно. У новому законі хворим повернули першу категорію постраждалих. Та місцеві чиновники не поспішають виконувати закон і рішення судів. Навіть губернатору Кулічу кілька разів виписували штраф.

«Виконавча служба накладала штрафи, відкривалися кримінальні провадження. Зокрема й проти губернатора за невиконання рішення судів»,представник ГО «Комітет із захисту прав людини» Ігор Ушкевич.

Для відстоювання своїх прав хворі на рак щитоподібної залози свого часу об’єдналися в громадську організацію «Постраждалі від йодного удару». Кажуть, найважче було довести, що вони захворіли через катастрофу на ЧАЕС. Та Феміда і здоровий глузд таки восторжествували. Попри маленьку перемогу, боротьба ще не закінчилася.

«З роками ми побачили, що в людей з’явився позитивний настрій. Можна жити з такою хворобою, якщо є компенсація держави. Ми оптимісти. Рук опускати не можна»,координатор ГО «Постраждалі від йодного удару» Наталія Соломаха.

Постраждалі від йодного удару хоча й повернули собі пільги, та чиновники відкрито сміються над ними. Виплати минулих років повертати не хочуть. І така абсурдна ситуація склалася лише на Чернігівщині, бо саме в нас провели такий експеримент.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button