Суспільство (відео)

На Чернігівщині закликають «дякувати» лікарям через касові апарати (Відео)

Благодійні внески, якими пацієнти щедро «дякують» у лікарнях, хочуть зробити повністю «прозорими», і пропускати їх через касові апарати благодійних фондів.

Таку ідею ще у 2015 році запропонувала громадська організація «Інститут аналітики та адвокацій». Така схема благодійних внесків не дасть можливості медичним закладам займатися марнотратством.

— Все робиться для того, аби показати звітну прозору роботу благодійних фондів і лікувальних закладів, щоб пацієнти мали змогу ознайомитися з тими внесками, які вони витрачають, які вони сплачують.

Це є основою для формування довіри до медицини серед населення міста,- Тетяна Романова, регіональний координатор ГО «Інститут аналітики та адвокацій».

Громадська організація пропонує кожному лікувальному закладу створити собі благодійну організацію, на рахунок якої пацієнти сплачуватимуть свої «подяки» за послуги, отримані в лікарні. Звісно, віддячувати можна не лише грошима, а й, наприклад, обладнанням чи медикаментами. На Чернігівщині, до речі, лікарні вже почали створювати благодійні фонди ще торік.

— Наразі існують сім благодійних фондів. Я абсолютно впевнена, що робота, яку вони здійснюють, вона прозора, не виникає жодних незрозумілостей між керівництвом фонду і керівництвом медичного закладу, — Алла Здор, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я.

— В закладах охорони здоров’я, де надається благодійна допомога, є каси банківських установ. І гроші, які хоче надати благодійник, має передати через банківські установи. Я звертаюся до населення, щоб не давали гроші в руки медичним працівникам, — Ольга Малець, заступник начальника управління Чернігівського міського управління охорони здоров’я.

А от повністю відмовитися від благодійної допомоги медичні заклади не можуть. Бо фінансування з бюджету та субвенції вистачає, щоб покрити лише 50% витрат медиків і медичних закладів. І якби лікарні не брали в пацієнтів «грошової подяки», то їм би не вистачало фінансів, навіть на папір, посуд чи миючі засоби. А тому лікарі просять із розумінням поставитися до існування такого поняття, як «благодійні внески в медичних закладах».

— Якби ми не брали, то…от назву вам кілька чисел: у лабораторії ми використовуємо реактиви, яких закуповуємо на мільйон, препарати для наркозу десь на два мільйони, а у нас 7 000 операцій на рік. От на ці дві статті в нас пішло 3 мільйони, — Володимир Фаль, головний лікар Чернігівської міської лікарні №2.

І якщо говорити цифрами, щороку всі медичні заклади області отримують від пацієнтів благодійних внесків на суму майже 41 мільйон гривень. Чернігівські міські лікувальні заклади – 34 мільйони. Громадська організація, що хоче вивести благодійні внески з тіні, бажає, аби ця практика поширилася на всі чернігівські лікувальні заклади.

Ще статті по темі

Back to top button