Суспільство (відео)

На маніяків – з кулаками: дітей із проблемних сімей навчаю відбиватися (Відео)

Уроки самозахисту для дітей із неблагополучних сімей влаштовують у Чернігівському центрі соціально психологічної реабілітації.

— Так вдар знизу.. ого, молодець.

Боксер, який сам виріс без батька, на волонтерських засадах навчає дівчаток і хлопчиків захищатися.

— У мене батько прийшов з Афганістану, вживав алкоголь. Мене виховала сама мама, я ріс слабким, бокс допоміг мені стати чоловіком, — Сергій Горностаєв, боксер.

Від настирного залицяльника та небажаних обіймів відбитися за допомогою «ухилянь» боксер радить дівчаткам. Психологи переконують, що сексуального насилля найбільше зазнають діти у малолітньому віці. За рік таких випадків назбиралося аж десятеро.

— Це хлопчики і дівчатка віком від 6 до 15 років, і, як я уже казала, то страждають і дівчатка, і хлопчики  однаково. І ми надаємо їм допомогу, хто якої потребує, хто медичну, але найчастіше діти потребують психологічної поглибленої допомоги, — Юлія Олифіренко, заступник начальника обласної служби у справах дітей.

Найчастіше стрес після сексуального чи фізичного насилля психологи знімають за допомогою ігрових вправ. Проте такі методи діють лише на малечу.

— Насамперед це перспективні методики _ це методики сім’ї, малюнок дерева та інші методики. Діти, які зазнали насильства, також стають агресивними. Недарма кажуть, що насильство породжує насильство, — Олена Данилець, практичний психолог.

Про свої проблеми з психологом реабілітаційного центру тепер можна поговорити ще й по телефону. Таку послугу запровадили рік тому.

— Працюють два психологи на телефоні довіри. Звертаються як дітки, які потрапили в негарну ситуацію, так і батьки, — Григорій Писанка, директор чернігівського центру психологічної реабілітації.

Профілактиці протидії сексуальному насиллю над дітьми в цьому закладі відвели аж 16 днів. Дітям розкажуть, куди варто звертатися за найменшої проблеми та хто стане на їхній захист.

Ще статті по темі

Back to top button