Суспільство (відео)

На носі вступна кампанія: чим здивують абітурієнтів цього року (Відео)

13 тисяч 900 випускників цього року закінчили одинадцяті та дев’яті класи в школах області. Не всі, звісно, збираються вступати до вишів, однак для тих, хто все ж вирішив здобувати вищу освіту, прийом заявок розпочинається з 12 липня. Щоб зменшити наплив абітурієнтів, з 29 червня було створено персональні кабінети. Збільшилася кількість так званих пільговиків, розповідає заступник начальника обласного управління освіти Василь Глузд.

«Пільги мають такі категорії: насамперед учасники АТО і їхні діти. Інваліди війни і чорнобильці. Інваліди – для них буде співбесіда. Учасники АТО можуть обрати або вступ за результатами ЗНО, або іспити», — повідомляє заступник начальника обласного управління освіти Василь Глузд.

Цього року ввели три коефіцієнти: регіональний, сільський і технічний. Вони  додають до загального балу додаткові, якщо абітурієнт вступає до ВНЗ свого регіону, закінчив сільську школу й обрав технічну спеціальність. Остання – найменш популярна в Чернігівському педагогічному університеті, — нарікає ректор Микола Носко.

«Можна сказати, зараз у нас непопулярні три спеціальності – це хімія, фізика й математика. Основні популярні – це англійська й фізкультура. А загалом ми маємо 18 спеціальностей, які повністю закривають усі педагогічні дисципліни навчальних загальноосвітніх закладів і дошкільних. І ми маємо 12, точніше 13, спеціальностей, які непедагогічного профілю. Цьогоріч додалося ще й право. Ми цього року набираємо перший факультет на юриспруденцію», — відмічає ректор ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка Микола Носко.

Зате зменшилася кількість спеціальностей, на які абітурієнти можуть подавати заявки. Цього року заявок може бути лише 9 на 4 спеціальності.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button