Суспільство (відео)

На Шерстянці назріває комунальна війна (Відео)

Жителі чернігівського мікрорайону Шерстянка незадоволені компанією, що обслуговує їхні будинки. Йдеться про вулицю Чудинова, на якій розташовані 5 будинків. Вони були передані з балансу комунального підприємства «Новозаводське» до рук управляючої компанії «Майас Сілтумс». На балансі цієї фірми зараз перебувають 95 будинків.

«У нас район маленький, 5 будинків, а проблеми великі. Тому що вони дуже старі. Сказали – зробимо, але поступово. Але це триває 10 місяців, ми втомилися чекати. У нас розсипаються будинки, осідають, руйнується фундамент і дах. Конкретних дій у роботі ми не спостерігаємо, лише слова», — жителька будинку №3 по вулиці Чудинова Анастасія.

— На 3-му домі цегляні труби ДВК. Вони від старості розсипаються, сама кладка, яка тримає цеглу, не витримує. Її треба зміцнити або переробити.

Труби димоходу обстежували пічники, зробили висновок – працюють нормально. Але від такого вердикту проблема, звісно, сама не вирішилася. Ігнорування фірми може призвести до небезпечних наслідків.

— Я дуже рада, що вони добре працюють. Але мені необхідно, щоб цегла на голову не падала.

Мешканці припускають: обстежували труби, що ведуть до димоходу, а не саму цегляну кладку. Запитання виникли і до встановленої зливнівки.

— Вони зробили стик старої та нової зливнівок, добивши клаптик металевого листка. Зі щілини все одно тече вода, на те саме місце. Закріпили на маленькі цвяхи, які не позагинали навіть. Коли будуть сніг і дощ, цей лист впаде.

— Хоча б раз прийшли і зробили від А до Я.

Жителька 5-го будинку нарікає на затягування ремонтних робіт.

«Ми дуже були незадоволені роботою, тому що на нас і на наші звернення ніхто не звертав уваги. У будинку № 5 дах проблемний, є місця протікання води під час дощу в підвал. І це ще зареєстровано в КП «Новозаводське» в листопаді. Ті передали заявку обслуговуючій компанії, але вона досі не виконана», — жителька будинку №5 по вулиці Чудинова Людмила.

Директор фірми Сергій Мінін, хоча і не був радий нашій знімальній групі, але запевняє, що про проблеми знає і всі роботи ведуться, згідно з планом. Конфлікт вбачає лише в тому, що мешканці не цікавляться запланованим, мовляв, проводить прийом і зібрання, але на них приходять усього 2-3 мешканці з п’яти будинків.

«Ми ведемо тижневі та місячні плани робіт, де вказано «вул. Чудинова, дата та обсяг робіт, необхідний матеріал і відповідальні», — директор «Майас Сілтумс» Мінін Сергій.

Керівник проблемної фірми розповідає, що заплановане дійсно буде виконане до кінця року. Але є проблеми, що потребують капітального ремонту.

Є Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з яким, цитую, проведення капітального ремонту будинку та його фінансування є обов’язком співвласників багатоквартирних будинків – тобто власників квартир. Ця норма виписана на законодавчому рівні. 

У компанії пояснюють, що можуть виконувати роботи тільки з поточного ремонту, відповідно до тарифу.

— У нас дилема: за рахунок приватної компанії люди хочуть зробити капітальний ремонт. У нас капітальний ремонт не передбачений тарифом. Ось їхній тариф, такої статті тут немає. Другий шлях я їм озвучив – це рішення про ОСББ. Створюєте ОСББ — 80 відсотків вартості капітального ремонту фінансуються за рахунок держави.

Певна річ, зробити швидко ремонт у зовсім неідеальному районі нереально. Але, висуваючи себе на конкурс, компанія розуміла, на що йде. Тому й повинна опікуватися не тільки грошовитими ОСББ, а й іншими об’єктами. Управління ЖКГ також не повинно самоусуватися від проблем, які дійсно треба вирішувати. Адже трагічна ситуація з гуртожитком на Попудренка вже проілюструвала, до чого може призвести ігнорування. У цій історії ми не ставимо крапки, а будемо стежити за виконанням обіцяних робіт.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button