Суспільство (відео)

На станції переливання крові вичерпалися запаси дорогоцінної речовини (Відео)

Таких донорів, як Владислав, на обласній станції переливання крові називають героями. Їх небагато – усього 141. І вони приходять здавати плазму. Сьогодні Владислава запросили для ще важливішої місії – на новому обладнанні на замовлення лікарні він здає дозу тромбоцитів.

«Приходив кров здавати і попросили цю процедуру пройти, допомагаю хворим людям», — донор Владислав.

Сепаратор клітин запрацював на станції переливання крові півмісяця тому. Його придбали за 2,5 мільйона гривень. Він дає змогу відібрати в донора більше якісних тромбоцитів. Донора запрошують лише тоді, коли є замовлення з лікарні.

«Тромбоцити, отримані цим методом, більш ефективні, бо доза містить клітин на 3-4 порядки більше, ніж може дозволити кровоздача», — завідувач відділення обласної станції переливання крові Ірина Зуб.

Нині на обласній станції переливання крові людно. Донори в черзі чекають заходу до операційної. Більшість сьогоднішніх пацієнтів – чоловіки. Але це, швидше за все, виняток, аніж правило. Жінки сміливіші і здавати кров приходять частіше. Усіх, хто ще не наважився на кровоздачу, наші співрозмовники підбадьорюють своїми досягненнями.

«94-й раз я здаю кров – 93 рази здавав у Славутичі, 94-й – тут. Хочу до сотні, спортивний інтерес мені подобається, не можу без цього,  мені після здачі краще, ніж до здачі», — донор Петро.

«Тут нічого страшного немає. Хто боїться болю, це не боляче, з пальця брати болючіше, тож не бійтеся, приходьте, люди будуть вдячні», — донор Олександр.

Але сьогоднішня статистика донорів, які прийшли здати кров, плачевна. Нині обласна станція переливання мало не вперше за останній час змушена оголосити про дефіцит компонентів крові.

 «Це правда, у святкові дні до нас приходить осіб 20, до цього було більше 50 осіб на день», — медичний реєстратор обласної станції переливання крові Марина Стрілець.

Півмісяця вихідних спустошили кров’яні запаси станції. Замовлень від лікарень було чимало, а донорів за цей час прийшло небагато. Кровоздача, пояснює нам головний лікар обласної станції переливання крові Павло Герасименко, теж має свою сезонність.

 «На теперішній момент у станції є певний дефіцит крові. Не вистачає першої і третьої. Наші холодильники наполовину пусті», — головний лікар обласної станції переливання крові Павло Герасименко.

Очільник обласної служби крові запрошує сміливців долучатися до донорської родини Чернігівщини. І не лише в часи дефіциту компонентів. Торік кількість нових донорів збільшили на 30% — і це досягнення, вважає Павло Герасименко. Але на мільйонне населення Чернігівщини тієї кількості донорів, які стоять на обліку у станції, малувато.

 «Півгодини на процедуру – і у ваших руках чиєсь врятоване життя», — журналіст Яна Титенок.

Донорів на станції переливання крові чекають у робочі дні із 8-ї ранку і аж до 13-ї години. Перед кровоздачею просять поснідати легкою, нежирною їжею, не вживати алкоголь і не палити. Через 60 діб після кровоздачі ваш організм повністю відновить втрати.

Ще статті по темі

Back to top button