Суспільство (відео)

На зустрічі в Олишівці Куліч благословив створення Олишівської ОТГ (Відео)

До Олишівки на розбірки приїхав голова облдержадміністрації Валерій Куліч. Приїхав, аби пояснити людям, чому він досі не підписав пакет документів на об’єднання Олишівської ОТГ. Бо саме губернатора селяни звинуватили у саботажі на суботній акції протесту, яку влаштували на автодорозі Київ – Чернігів.

— Вони що, нас за дурнів вважають чи що, я не знаю, — Сергій Товстенко, житель с. Олишівка.

Він зовсім ні в чому не винен. Так свою промову розпочав голова облдержадміністрації у Будинку культури перед повною залою людей. Олишівська об’єднана територіальна громада вже давно існувала б, але вона особлива й об’єднатися їй не дозволяють прогалини в законодавстві, пояснив Валерій Куліч.

— Є протиріччя у законодавстві: Закон про добровільне об’єднання громад передбачає створення громад із кількох районів, а виборче законодавство не передбачає проведення виборів, якщо громада створена з кількох районів, — Валерій Куліч, голова облдержадміністрації.

За перспективним планом до Олишівки Чернігівського району приєднається Красилівка Козелецького і Смолянка Куликівського. Центр громади – Олишівка – стоїть на межі трьох районів. В Україні таких особливих громад – понад 20. І жодній не вдалося отримати бажаний підпис від облдержадміністрації, бо виборче законодавство ще не готове оголосити вибори в таких громадах. Олишівська чекає свого висновку ще з серпня.

— Ми хочемо, щоб нас приєднали до Олишівської громади і щоб у нас була громада єдина, — Ольга Масльонка,  жителька с. Смолянка.

— Народ уже просто не хоче довіряти нашій ініціативній групі, яка займається цим об’єднанням, кажуть, що ви тут завалюєте цей процес, ви там щось домовляєтеся, а нічого не робите, — Сергій Малець, Олишівський селищний голова.

Та найбільше люди занепокоєні, що їхня громада, яка наразі ще тримається разом, розпадеться, допоки депутати Верховної Ради доопрацюють закон про вибори. Вже зараз на сходах села на людей тиснуть куликівські бізнесмени, представники Аграрної партії Арсен Дідур і Віктор Труш.

— До нас приїжджали Дідур і Труш. Вони сказали, що Олишівської громади не буде. Ввійдете до Куликівки і все, — Людмила Чуян, жителька с. Смолянка.

— Єдине, що нам потрібно, щоб нас не роз’єднали. Щоб не було тиску на Красилівку, а тиск є.

— Я готовий вам підписати гарантійний лист чи меморандум, щоб ви були заспокоєні, що ОДА не проти створення Олишівської громади.

Наступного року Валерій Куліч пообіцяв підписати Олишівській громаді паспорт на створення ОТГ, лиш тільки дочекаються новин із Верховної Ради. Усіх, хто саботуватиме реформу децентралізації і тиснутиме на селян, покарають. Слова голови облдержадміністрації жителі громади привітали гучними оплесками.

Селяни на радощах пообіцяли за святковим столом перший келих підняти за Олишівську ОТГ, а другий – за Валерія Куліча, який сьогодні порадував їх гарною звісткою. Головне, щоб хміль нікому не затьмарив ідеї створення у 2017 році нової громади на Чернігівщині. І трасу, до речі, люди теж поки не перекриватимуть.

Ще статті по темі

Back to top button