Суспільство (відео)

Народ — єдине джерело влади в Україні, — Конституція України (Відео)

І знову українці відпочивають.

Цього разу додаткові два дні ми отримали 27 і 28 червня.

Та якщо зі святами все чітко й зрозуміло, то з самою Конституцією – не зовсім.

Адже Основний закон України, ухвалений ще 28 червня 1996 року, постійно намагаються переписати під себе. Слід нагадати, що в Україні ще не було жодного президента, який, прийшовши до влади, не намагався змінити Основний закон. Хіба лише Ющенко в цьому напрямі нічого не робив, адже йому Конституцію змінили Кучма та Медведчук.

Хронологія така… Ще в 1995 році, перебуваючи при владі, Кучма, набравшись сил, запропонував парламентарям конституційну угоду. Це була звичайна домовленість щодо паритету між різними представниками влади. І вже в 1996 році, погрожуючи депутатам розпуском Ради, Леонід Данилович дав зелене світло першій Конституції незалежної України.

Чергові реформи не забарилися. У 2000 році Леонід Данилович хотів змінити Основний закон через референдум. Зміни стосувалися самої структури Ради, а саме: двопалатний парламент, скорочення кількості депутатів із 450 до 300 осіб, зняття депутатської недоторканності. Однак рішення того референдуму так і не були прийняті.

У «помаранчевий» 2004 рік, відходячи від влади, Кучма та його поплічник Медведчук усе-таки «проштовхнули» через парламент конституційні зміни, якими передбачалася парламентсько-президентська форма правління.

У 2010 році Віктор Янукович через Конституційний суд скасував зміни 2010 року. А вже в 2014-му парламент повернув зміни 2004 року. Рік тому були запропоновані зміни до Конституції щодо децентралізації, зокрема надання особливого статусу окремим регіонам Донецької та Луганської областей.

Хто відповість на запитання: чому в Україні Конституцію змінюють під ситуацію та під президента? Краще його адресувати політологам та історикам. Дратує інше! Що повсякчас значна частина прописних істин не виконується. Тоді як єдиним джерелом влади в Україні є народ.

Пригадуєте, як записано у статті 5 Конституції? «Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування».

Не чиновники та бюрократи, а народ. Пересічні українці, про яких можновладці постійно забувають.

Державне свято День Конституції відзначають 28 червня. Цьогоріч дата випадає на вівторок. Щоб не розривати вихідні, Кабмін додав до них ще й понеділок – 27 червня. Відпрацьовувати додатковий вихідний доведеться в суботу. 2 липня буде робочим днем. Проте скороченим – на одну годину.

Загалом на червень припало 11 вихідних. До звичних вікендів додали 3 дні з нагоди Трійці та Дня Конституції.

Ще статті по темі

Back to top button