Суспільство (відео)

Неймовірна атмосфера на врученні Лицарських Хрестів добровольцям Чернігівщини (Відео)

У Чернігові провели чергову церемонію нагородження добровольців неоголошеної війни на Донбасі. Народну відзнаку «Лицарський хрест добровольця» вручали тим нашим землякам, які першими не побоялися подивитись в очі страхіттям війни.

«У час буремних подій першими взяли на себе відповідальність. Це люди, які пішли до військкомату і написали заяву, щоб їх призвали. Пішли не за повісткою. Ми вже відзначили на трьох церемоніях 60 добровольців», — Оксана Тунік-Фриз, організатор заходу.

Це вже була четверта церемонія. На кожній попередній, як і на цій, вшановують 20 бійців, п’ятьох із них посмертно. Найбільше про дух заходу і значимість цієї нагороди можуть сказати тільки ті, хто вже тримав нагороду в руках.

«Це народне визнання. Це визнання народу, яке важить більше, ніж якісь військові звання. Завжди було визнання народу вище. Військове звання можна купити і за сало, а в народу нагороду не купиш», — Юрій Корень, доброволець, нагороджений на минулій церемонії.

Найбільш трагічною частиною заходу стало вручення Лицарських хрестів загиблим. Нагороди отримували їхні родичі, для яких пам’ять про близьких – найцінніша.

— Після закінчення школи вступив до чернігівського педагогічного університету на спеціальність «історія і психологія».

«Та слава не згине. Козацькая слава. Та слава не згине. Козацькая слава», — Жанна Боднарук, народна артистка України.

16 листопада бійці батальйону «Чернігів» виїхали з місця своєї дислокації на підмогу сусідньому блокпосту, де стався прорив. Але в районі залізничного переїзду автобус «Газель» із міліціонерами потрапив у засідку і був розстріляний. Двоє – Олександр Найдьон і Андрій Іщенко – загинули на місці.

«Єдине, що залишилося в нас, це пам’ять, тим довше вона живе. Що довше пам’ятаємо, то більше я вдячна всім, хто його пам’ятає, хто вшановує його пам’ять. А що нам більше потрібно?», — Валентина Найдьон, мати загиблого бійця батальйону «Чернігів» Олександра Найдьона.

Наш обов’язок – пам’ятати про героїв, про жахіття війни. Пам’ятати, щоб це не повторилось в майбутньому. Пам’ятати, щоб знати, на кого рівнятись. Організатори кажуть, що це не остання церемонія і народну відзнаку отримають усі добровольці.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. А про загиблих Віктора Запeку та Романа Лося вжe забули? Вони тeж пeрeбували в тій міліцeйській “спeц”газeлі…

  2. Це не сюжет з переліком всіх загиблих в АТО. Крім згаданих там загинуло і воювало дуже і дуже багато

Back to top button