Суспільство (відео)

Нова реформа: Деснянський і Новозаводський суди ліквідують (Відео)

Влада і громада за круглим столом обговорили судову реформу, що сьогодні робить свої перші кроки. Найголовніше в ній те, що місцеві суди ліквідуються і на зміну їм прийдуть окружні.

Так, у Чернігівській області замість ліквідованих районних у місті Деснянського та Новозаводського створять один, а в районах області суди об’єднають – на кілька районів буде один суд.

«Сьогодні суди розбиваються на частини і один суд – наприклад, Новгород-Сіверський буде знаходитись у двох районних центрах. У місті буде, мабуть, простіше, бо залишиться частина суду в Новозаводському, частина в – Деснянському. Якщо не буде нового приміщення, а поки його немає. Просто будемо носити справи протягом дня туди і назад», — Вадим Коверзнев, заступник голови Деснянського районного суду м. Чернігів.

«Питання – чи наближує це правосуддя до людини? На мою думку, ні», — Вадим Коверзнев, заступник голови Деснянського районного суду м. Чернігів.

Тобто сьогодні на практиці людям слів «ліквідували», «об’єднали» боятися не треба, все буде по-старому. Ще одне ноу-хау – це так званий електронний суд, тобто всі документи, архіви, судові рішення переводяться в електронний вигляд.

«Можна зайти через інтернет-ресурс, отримати інформацію про рух справи, отримати копію електронного рішення. Але є й мінуси, тому що автоматизована система – це сукупність комп’ютерних програм», — Юрій Дубина, заступник керівника апарату Апеляційного суду Чернігівської області.

Повістки до суду також ліквідують. Натомість людина отримуватиме їх і дізнаватиметься про стан судового позову через свій електронний кабінет на сайті суду.

Пенсіонери чи інші соціальні групи, які не освоїли інтернет, матимуть можливість паперового документообігу.  Також цього року було збільшено фінансування судової системи. В основному через створення двох нових судів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виборча реформа: хто з чернігівських нардепів проголосував «проти»

«Зараз у 2018 році збільшено фінансування, і є сподівання, що суди запрацюють. Відповідно, для суду з питань інтелектуальної власності закладено 29,5 млн гривень і для антикорупційного суду – 39,9 млн гривень», — Володимир Андрійченко, голова Чернігівського відділення КВУ.

Присутні на заході правники наполягали, що реформа по факту не змінить старі обличчя і не зробить правосуддя чесним.

«Прокуратура збільшується, міліція збільшується. Судді збільшуються. За який рахунок ми повинні їх утримувати і чи є реальна можливість отримати чесне правосуддя?», — Олександр Підгорний, голова правління Чернігівського центру прав людини.

Працівники ж судової системи говорять про її  недоукомплектацію. А нові обличчя будуть. Уже сьогодні для роботи в новостворених судах навчання в Києві проходитимуть близько тисячі нових претендентів, решту доповнюватимуть старими кадрами, але всіх обиратимуть через конкурс.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button